16 aprilie 2024, 18:18

Incredibila metodă de supraviețuire a cancerului. Cum primesc instrucțiuni celulele, pentru a rezista

Capacitatea celulelor canceroase de a supraviețui și de a se înmulți este incredibilă, și reprezintă una dintre principalele preocupări ale oamenilor de știință care vor să îi vină de hac acestei maladii necruțătoare. Ei bine, o echipă de cercetători din Germania a descoperit o incredibilă rețetă de supraviețuire a acestei maladii. Pe scurt: celulele canceroase care mor oferă instrucțiuni celulelor tumorale învecinate despre cum să supraviețuiască!

O cale de comunicare între celulele canceroase, în cancerul de colon, protejează celulele tumorale de moarte și face ca tumora să fie rezistentă la terapie, a descoperit echipa de cercetători.

Atunci când agenți chimioterapeutici provoacă moartea celulelor canceroase de colon, ei eliberează în schimbul energetic al celulei, molecule de ATP (adenozin trifosfat), ca substanță mesager.

Moleculele ATP se leagă de anumiți receptori (purinoreceptori P2X4) de pe suprafața celulelor tumorale din jur, activând o cale importantă de semnalizare pentru supraviețuire în celulele învecinate, care le protejează de moarte celulară și face ca tumora să fie rezistentă la terapie.

Avertisment și strategie de supraviețuire

Celulele distruse de chimioterapie par că „avertizează” celulele vecine, și, în același timp, le oferă o strategie de supraviețuire.

Oamenii de știință au putut demonstra în modelele preclinice că întreruperea comunicării între celulele tumorale aflate pe moarte și celulele din vecinătate, crește eficiența chimioterapiei, iar tumorile care au fost inițial rezistente răspund foarte bine la tratament.

„Am fost surprinși să vedem că celulele tumorale au dezvoltat mecanisme de comunicare până la punctul în care, chiar și atunci când sunt pe moarte, joacă un rol activ în asigurarea supraviețuirii celulelor tumorale atunci când sunt sub „atac” terapeutic”, a declarat profesorul Florian Greten, director al centrului Georg-Speyer-Haus și purtător de cuvânt al Institutului de cancer LOEWE Frankfurt.

Speranțe

Cercetătorii speră ca, prin întreruperea comunicării dintre celule, să poată crește efectul terapiei standard la pacienți.

Echipa lucrează în prezent la testarea noului concept terapeutic la pacienți, scrie 360medical.ro.

Cercetarea a fost publicată săptămâna trecută, în revista Nature.

Carcinomul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Germania. Deși cercetarea cancerului din ultimii ani a reușit să îmbunătățească semnificativ diagnosticul precoce și terapia, rezistența tumorilor colorectale avansate la chimioterapiile obișnuite constituie încă o problemă majoră și contribuie substanțial la rata mare de mortalitate a pacienților cu astfel de tumori.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol