16 iunie 2024, 22:18

Îndulcitorii artificiali ne afectează creierul și corpul

De ce sunt dulciurile atât de delicioase? Zahărul îi oferă organismului nostru energie (sub formă de calorii), motiv pentru care probabil am ajuns să îl îndrăgim atât.

Dar chiar dacă avem nevoie de calorii, prea multe duc la creșterea în greutate, ceea ce poate provoca boli precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Îndulcitorii artificiali sunt creați astfel încât să aibă gust de zahăr, dar au puține calorii sau deloc; ideea este să avem un îndulcitor din care să putem consuma mai mult fără să dezvoltăm boli sau să ne îngrășam.

Cu toate acestea, îndulcitorii artificiali au efecte negative asupra corpului și creierului, pe care zaharurile nu le au.

Creierul nostru, microbii intestinali și pancreasul procesează diferit zaharurile artificiale de cele reale, ceea ce ne poate face să mâncăm mai mult, să ne îngrășăm și să digerăm mai greu zaharurile reale, de care corpul nostru are nevoie.

Îndulcitorii artificiali ar trebui consumați cu moderație, deoarece „păcălesc” creierul și corpul să creadă că sunt „delicii”, ceea ce poate avea consecințe negative asupra sănătății.

Îndulcitorii fără calorii modifică microbiomul și metabolomul adulţilor sănătoși, zaharina şi sucraloza determinând şi o alterare semnificativă a toleranţei la glucoză, conform unui studiu publicat în Cell. Deoarece microbiomul fiecărei persoane este unic, impactul consumului de îndulcitori fără calorii asupra organismului diferă de la un om la altul.

Una dintre strategiile comune de a combate obezitatea și hiperglicemia este reprezentată de înlocuirea zahărului cu îndulcitori lipsiți de calorii.

Pentru a evalua efectele acestei intervenţii, a fost desfășurat un studiu clinic randomizat, care a inclus 120 de adulți, selectaţi pe baza unei diete care, anterior studiului, a fost lipsită de îndulcitori fără calorii. Participanţii la studiu au fost împărțiți în 6 grupuri.

Persoanele incluse în primele 4 grupuri au consumat unul dintre următorii îndulcitori fără calorii: zaharină, sucraloză, aspartam sau stevie. Deoarece aceşti îndulcitori sunt încorporaţi frecvent într-un vehicul reprezentat de glucoză, au fost alcătuite 2 grupuri de control, unul care a primit glucoză şi celălalt care nu a primit niciun supliment.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol