20 iunie 2024, 1:32

Industria cinematografică: cum va arăta primul film de Oscar creat de inteligența artificială?

Progresele din domeniul inteligenței artificiale, cum ar fi chatboții și instrumentele care generează imagini sau videoclipuri, au ridicat întrebarea dacă nu cumva, în viitor, mașinile ne-a putea înlocui în activitățile creative, cum ar fi realizarea de filme.

Părerile despre subiect sunt împărțite; unii consideră atractivă ideea creării de filme cu ajutorul inteligenței artificiale, alții nu vor să aibă de-a face cu ea. Mai sunt și cei care își păstrează scepticismul în privința capacităților inteligenței artificiale.

„Inteligența artificială de astăzi, după cum văd eu lucrurile, pare mai degrabă o combinație a diverselor instrumente existente care accelerează munca și elimină procesele mai puțin creative, decât o adevărată „inteligență artificială”, notează publicația slovacă živě, Slovacia.

Totuși, această eficientizare și accelerare în faza post-producție există de ani de zile. An de an, odată cu actualizările software-urilor, sunt eliminate treptat procesele manuale și cele care consumă timp, accentuând faptul că mesajul pe care povestea dorește să-l transmită devine mai important decât modul în care aceasta se realizează”, explică regizorul slovac Adrián Adamac, cunoscut pentru munca sa la proiecte SF premiate, cum ar fi „Alternate” și „Neven”.

După cum spune Adamac, suntem încă în faza de început a acestei călătorii și nu știm cât de mult se va dezvolta tehnologia, cum va fi reglementată, ce impact financiar va avea și în ce măsură va afecta lumea artei.

„Cred că popularitatea inteligenței artificiale utilizate în artă va fi în continuă creștere, fascinându-ne și deschizând noi drumuri, așa cum s-a întâmplat cu revoluția digitală. Ca să aibă succes, oamenii vor trebui să fie și mai creativi și să muncească mai mult decât ceilalți, pentru că aceste instrumente vor deveni accesibile tuturor”, a mai adăugat Adamac.

El crede că primul film creat de inteligența artificială va fi impresionant, însă operele create de om vor continua să ne atragă la cinema.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol