25 aprilie 2024, 17:41

Inedit! O româncă va ”simula viața” pe Marte în cadrul unei misiuni NASA

NASA a selectat participanții la prima misiune a agenției care simulează viața pe Marte. Printre aceștia se află și o româncă, Irina Anca Șelariu, microbiolog în cadrul Marinei SUA. Patru oameni vor sta timp de un an într-o structură imprimată 3D, care imită condițiile de pe Planeta Roșie.

În total, șase oameni au fost selectați pentru această misiune: patru oameni care vor locui efectiv în acest habitat timp de un an și încă doi membri de rezervă ai echipajului, printre care și Șelariu.

Misiune în trei etape

NASA a lansat un apel de candidaturi în 2021, prin intermediul căruia au fost selectați participanții, scrie Tion.

Misiunea CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) este alcătuită din trei etape, prin care membrii echipajului vor simula, timp de câte un an, viața pe suprafața planetei Marte.

Membrii vor locui și vor lucra într-un habitat care se întinde pe 1.700 de metri pătrați. Vor fi simulate toate tipurile de provocări ale unei misiuni pe Marte, printre care se numără și limitările de resurse, defecțiunile echipamentelor, întârzierile de comunicare și alți factori din mediul înconjurător.

Scopul este proiectarea unei misiuni umane de succes pe Marte

„Simularea ne va permite să colectăm date privind performanța cognitivă și fizică, pentru a ne oferi mai multe informații despre impactul potențial al misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului.

În cele din urmă, aceste informații vor ajuta NASA să ia decizii în cunoștință de cauză pentru a proiecta și planifica o misiune umană de succes pe Marte”, a declarat Grace Douglas, cercetător principal al CHAPEA

Potrivit NASA, Anca Selariu este microbiolog în cadrul Marinei SUA. Experiența ei include descoperirea și fabricarea vaccinurilor, transmiterea prionilor (agenți infecțioși nonconvenționali care produc un grup de boli neurodegenerative transmisibile ale animalelor și omului), dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecțioase.

Șelariu a absolvit filologia la Universitatea Transilvania, are o licență în biochimie la Universitatea Montclair, New Jersey și un doctorat în științe biomedicale interdisciplinare de la Universitatea Rutgers, New Jersey.

Ea a finalizat, de asemenea, o bursă post-doctorală la Centrul de Cercetare Prion, la Universitatea de Stat din Colorado, potrivit NASA.

Sursa foto: captură video


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol