14 aprilie 2024, 21:43

Inedit. Tu știi la ce s-a uitat telescopul Hubble de ziua ta?

NASA a lansat o secțiune specială pe site-ul oficial, unde internauții pot vedea ce imagini din Univers a observat telescopul Hubble de ziua de naștere a utilizatorilor.

Pentru a afla ce anume a văzut Hubble de ziua trebuie să accesezi site-ul NASA și să-ți introduci data nașterii (doar luna și ziua, fără an).

„Ce a văzut Hubble de ziua ta? Hubble explorează Universul 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Asta înseamnă că a observat minuni cosmice fascinante în fiecare zi a anului, inclusiv de ziua ta.

La ce s-a uitat Hubble de ziua ta? Introduceți luna și data mai jos pentru a afla!”, transmit reprezentanții NASA pe site-ul oficial.

Telescopul Spațial Hubble este un telescop ce a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 1990. La aproape 3 decenii și jumătate de la lansare, Hubble rămâne în funcțiune.

Telescopul Hubble poartă numele astronomului Edwin Hubble și este unul dintre Marile Observatoare ale NASA. Institutul de Știință al Telescopului Spațial (STScI) selectează țintele lui Hubble și prelucrează datele rezultate, în timp ce Centrul de Zbor Spațial Goddard (GSFC) controlează nava spațială.

Telescopul Hubble are o oglindă de 2,4 metri și 5 instrumente principale, ce observă Universul în raze ultraviolete, lumină vizibilă și infraroșu.

Deoarece se află dincolo de atmosfera Pământului, Hubble poate să capteze imagini cu rezoluție extrem de înaltă cu un fundal mult mai puțin luminos decât telescoapele aflate pe sol. Hubble a înregistrat unele dintre cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă.

Multe observații realizate de Hubble au dus la descoperiri importante în astrofizică, cum ar fi determinarea ratei de expansiune a Universului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol