18 aprilie 2024, 6:42

Infecțiile virale severe pot crește riscul de a dezvolta boli neurodegenerative

O echipă de la National Institutes of Health (NIH) a studiat impactul expunerii la diverse tipuri de virusuri asupra riscului de boli neurodegenerative.

Au fost analizate date de la peste 400.000 de cazuri din două baze de date naționale de referință: FinnGEn și UK Biobank. S-au urmărit asocieri între infecțiile virale (virusul gripal, virusul varicelo-zosterian, virusuri asociate cu encefalite și virusuri asociate cu boli intestinale) și boala Alzheimer, demența generalizată, demența vasculară, boala Parkinson, scleroza multiplă și scleroza laterală amiotrofică.

Au existat corelații între toate cazurile de infecții virale studiate și riscul de boli neurodegenerative. Multe tipuri de virusuri pot trece bariera hematoencefalică și se consideră că ar putea contribui la inflamația cerebrală. Riscul de boli neurodegenerative a fost crescut chiar și după 15 ani de la infecție, scrie raportuldegarda.ro.

S-a descoperit o asociere puternică între encefalita virală și boala Alzheimer, iar cazurile de gripă și pneumonie s-au asociat cu alte 6 boli neurodegenerative. Encefalita virală și infecțiile virale intestinale s-au asociat cu boala Alzheimer și demența.

Autorii atrag atenția că rezultatele trebuie interpretate cu atenție. Nu s-a demonstrat încă o relație de cauzalitate clară, ci rezultatele susțin ideea că infecțiile virale și inflamația pe care o pot determina la nivelul sistemului nervos sunt factori de risc evitabili pentru bolile neurodegenerative.

Persoanele incluse în studiul aveau forme severe de infecții virale în antecedente. Faptul că vaccinurile reduc semnificativ severitatea multor infecții virale demonstrează importanța vaccinării și pentru reducerea riscului de boli neurodegenerative.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol