20 iunie 2025, 13:15

Inflația din România a coborât la 4,9%, cel mai mic nivel din ultimii trei ani

După scăderi constante în ultima perioadă, rata inflației din România a coborât la 4,9%, adică cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Cu toate acestea, prețurile s-au scumpit față de luna iunie a anului trecut.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), prețurile pentru produsele alimentare au crescut cu 1,10%, iar pentru cele nealimentare cu 6,28% față de iunie 2023. Cea mai mare creștere o înregistreasă, însă, serviciile care s-au scumpit cu aproape 9% în ultimul an.

Indicele preţurilor de consum în luna iunie 2024 comparativ cu luna mai 2024 a fost 100,24%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2024 comparativ cu luna iunie 2023 a fost 4,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2023 – iunie 2024) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) a fost 7,2%”, spune INS.

Totuși, veștile sunt bune, România înregistrează cea mai scăzută inflație din 2021 încoace, iar asta după o scădere constantă a nivelului IPC (indicatorul ratei inflației la nivel național) și IAPC (indicatorul pentru inflația la nivelul statelor UE).

În topul scumpirilor se numără chiriile, utilitățile, medicamentele, detergenții și chiar restaurantele, în timp ce ieftiniri notabile se regăsesc la ulei, făină, cartofi și pâine.

Prognoza lansată de BNR săptămâna trecută când anunța că va reduce dobânzile, este că rata inflației va continua să scadă, însă politica fiscală și noile legi pentru salarii și pensii trebuie aplicate corect pentru a evita incertitudini ce se traduc în instabilități economice ce pot afecta inflația.

Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din luna mai 2024, în principal sub influența efectelor de bază și a modificărilor legislative din domeniul energiei, precum și pe fondul decelerării creșterii prețurilor importurilor și al ajustării descendente graduale a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt”, a declarat BNR.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol