20 iunie 2024, 2:05

Îngerul păzitor al copiilor defavorizați din județul Sibiu. Născută în Germania, trăiește de 18 ani în România

S-a născut în Germania, dar de 18 ani trăiește în România. A venit aici să ajute copiii abandonați sau care trăiesc în mare sărăcie, să le ofere o șansă la o educație și la o viață normală, relatează Radio România Actualități.

A înființat, lângă Sibiu, trei case de tip familial, pentru copii fără părinți sau cu handicap sever, alte centre de zi de tip afterschool pentru copii din familii nevoiașe, a luat sub aripa ei sute de familii fără posibilități materiale și îi ajută pe copiii lor să urmeze școala, pentru că este convinsă că educația este singura cale ca aceste familii să rupă lanțul sărăciei.

Jenny Rasche este îngerul păzitor pentru sute de copii și familii. Pentru întreaga ei activitate socială în România, la finalul anului trecut, organizația European Movement International a premiat-o, alături de mari personalități feminine ale lumii, printre care Angela Merkel sau Greta Thunberg.

Ea a primit titlul de „Femeia în acțiune” în cadrul premiilor „Women of Europe Awards 2021”. Rețeaua de organizații „European Movement International (EMI)” luptă pentru integrarea europeană, scrie oradesibiu.ro.

Jenny este președintele Asociației „Kinderhilfe Fur Siebenburgen”/„Speranță și Zâmbet” și prin intermediul acesteia sprijină familiile nevoiașe, în special copiii care provin din medii defavorizate și dezorganizate.

Asociația „Speranță și Zâmbet” a luat naștere în anul 2004, fiind o organizație nepatrimonială, nonprofit și neguvernamentală, având un caracter umanitar, de protecție socială și binefacere. Asociația s-a înființat la inițiativa unor oameni din Germania și din Cisnădie: Jenny Rasche, Susanne Knappe, Thomas Richard și Eugenia Czenter.

Cei trei germani au luat contact pe viu cu realitatea dureroasă din acea vreme din mai multe familii din Cisnădie, motiv pentru care au început primele acțiuni de ajutorare cu mai multe transporturi umanitare. Deși ajutorul a fost binevenit, Jenny și prietenii săi și-au dat seama că sprijinul material (sub formă de îmbrăcăminte) nu rezolvă prea mult situația acestor familii și mai ales a copiilor.

Au urmat apoi diverse acțiuni ce s-au derulat pe parcursul ultimilor ani. În 2004 a luat ființă primul Centru de Zi din Cisnădie, iar mai apoi s-a dat startul programului „O masă caldă”, unde zilnic, timp de patru ani, au servit masa de prânz zeci de copii care proveneau din familii cu o situație economico-socială foarte grea. Acțiunea a continuat apoi cu programul „Masa pe roți”, când oamenii nevoiași primeau mâncarea acasă.

În anul 2009, a fost demarat încă un proiect: „Șansa ta – Un model de integrare”, prin deschiderea Centrului de zi în școala veche din Șura Mare. În prezent, peste 100 de copii, majoritatea romi, frecventează cursurile aici, motiv pentru care toți copiii din colectivitatea romă din Șura Mare merg la școală și grădiniță, toți știu să scrie și să citească, unii dintre ei având chiar rezultate bune. La Cisnădie s-a deschis tot în 2009 un Centru de zi, care astăzi este frecventat de 50 de copii din familii defavorizate. Aceștia își fac temele aici și participă la o serie de activități socio-educative.

Pe parcursul anilor, activitățile propuse de asociație s-au diversificat, astfel că în prezent sunt desfășurate mai multe programe, toate pentru persoanele din județul Sibiu, și nu numai, care provin din familii defavorizate. Asociația susține 20 de familii cu probleme sociale deosebite prin achitarea chiriei și utilităților, organizează consilieri anti abandon școlar, susține programe de sprijin financiar a tinerilor defavorizați care frecventează școala profesională sau liceul pentru un număr de 50 de copii, oferindu-le o bursă de 800 de lei lunar pe perioada anului școlar, și 10 tineri studenți, oferindu-le 1.500 lei pe lună. 

Asociația acordă sprijin de urgență material, cu medicamente și cu alimente familiilor aflate la nevoie. De asemenea, fiecare dintre cei 920 de copii din județul Sibiu de care asociația se ocupă are parte de o bucurie de ziua de naștere. Atunci când este nevoie de operații sau alte proceduri medicale, asociația acoperă costurile. Asociația are, de asemenea, deschise trei centre de tip familial, cu capacitate de 30 de locuri, pentru protecția, creștere și îngrijirea copilului separat, temporar sau definitiv de părinții săi. Asociația se află în aceste cazuri în strânsă legătură cu DGASPC Sibiu.

Scopul asociației este unul umanitar constând în ajutor gratuit acordat familiilor aflate în nevoi, copiilor și tinerilor din familii dezorganizate și defavorizate, persoanelor din casele de copii și centrele de stat sau private, persoanelor cu dizabilități, vârstnice sau bolnave, oferindu-le sprijin material, financiar, medicamentos, educațional, personal, pentru îmbunătățirea situației lor socio- economice și de sănătate, pentru integrare socială și îmbunătățirea relațiilor familiale. Scopul acțiunilor promovate de asociație este și acela de integrare socială și incluziune a romilor pe piața muncii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol