23 aprilie 2024, 20:22

BREAKING NEWS. Îngrijorare privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a Marii Britanii

Starea de sănătate a Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a, este motiv de îngrijorare pentru medicii acesteia. Ei au recomandat ca Regina să rămână sub supraveghere medicală, a anunțat Palatul Buckingham joi, potrivit Reuters.

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, rămâne la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral, a precizat Palatul Buckingham.

O sursă de la palat a declarat că membrii apropiaţi au fost informaţi şi a minimalizat speculaţiile potrivit cărora suverana ar fi suferit o cădere.

Miercuri, Regina a fost nevoită să anuleze o întâlnire virtuală planificată cu miniştrii de rang înalt, după ce a fost sfătuită de medici să se odihnească.

Cu o zi înainte, ea a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral.

Captură foto: Dragoș Robatzchi

Captură foto: Dragoș Robatzchi

Truss a declarat că întreaga ţară va fi profund îngrijorată de această veste. ”Gândurile mele – şi ale oamenilor din întreg Regatul nostru Unit – sunt alături de Majestatea Sa Regina şi de familia sa în aceste momente”, a spus ea.

Prinții Charles și William s-au deplasat la Balmoral

Membrii familiei regale britanice s-au grăbit să fie alături de regina Elisabeta a II-a după ce medicii s-au declarat joi îngrijoraţi de starea de sănătate a suveranei în vârstă de 96 de ani şi au spus că aceasta ar trebui să rămână sub supraveghere medicală, relatează Reuters.

Regina, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume, suferă de la sfârşitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit „probleme episodice de mobilitate”.

Fiul cel mare şi moştenitorul ei, prinţul Charles, şi soţia sa Camilla, s-au dus la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde se află acum regina şi unde a ajuns şi fiul cel mare al lui Charles, prinţul William. Ceilalţi copii ai Elisabetei – Anne, Andrew şi Edward – erau, de asemenea, în drum spre castel.

Un purtător de cuvânt a declarat că prinţul Harry şi soţia sa Meghan, aflaţi în Marea Britanie pentru o serie de evenimente, vor călători şi ei în Scoţia. Ulterior, s-a aflat că doar Harry va călători spre Balmoral, în timp ce Meghan va rămâne în Londra.

”Rugăciunile mele şi ale oamenilor din @churchurchofengland şi ale naţiunii sunt astăzi alături de Majestatea Sa Regina”, a scris Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, pe Twitter.

Captură video: Dragoș Robatzchi

Captură video: Dragoș Robatzchi

Captură video: Dragoș Robatzchi

Captură video: Dragoș Robatzchi

UPDATE

Prințul Harry și soția sa, Meghan, se vor deplasa, la rândul lor, la Balmoral în Scoția, a anunțat un purtător de cuvânt, citat de France Presse.

UPDATE

Postul BBC ONE și-a întrerupt programul obișnuit, din cauza veștilor care vin de la Palatul Buckingham, legate de starea sănătății Reginei Elisabeta a II-a.

BBC ONE anunță că și-a întrerupt toate programele până la ora 18:00 locală, pentru a transmite informații în timp real despre situația de la Palatul Balmoral, unde se află Regina, sub supraveghere medicală.

UPDATE

La postul BBC, prezentatorii, interpretul pentru persoanele cu dizabilități de vedere și auz, dar și invitații din studio sunt îmbrăcați în negru. Un semn că se așteaptă un anunț oficial privind decesul Reginei? Poate. Deocamdată acest lucru nu este oficial, suntem la nivel de speculații, conform unor semnale transmise de ținutele afișate în studiourile televiziunii.

Captură foto: Twitter

Captură foto: Twitter

Captură foto: Twitter

Captură foto: Twitter

Captură foto: Dragoș Robatzchi

Captură foto: Dragoș Robatzchi

Monarhul cu a doua cea mai lungă domnie din istoria lumii

Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul cu a doua cea mai lungă domnie din istoria lumii, de când se află pe tronul Marii Britanii, fiind devansată, în întreaga istorie documentată, doar de  Ludovic al XIV-lea al Franței, care a devenit rege la vârsta de 4 ani.

Regina Elisabeta a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său, în primele ore ale zilei de 6 februarie 1952.

În septembrie 2015, ea a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic, depășind domnia stră-străbunicii sale, regina Victoria.

Ea a declarat la momentul respectiv că ”nu este un titlu la care a aspirat vreodată”. În acea zi, ea a devenit, totodată, și cea mai longevivă femeie monarh din istoria lumii.

Printre celelalte recorduri ale sale se numără cel de cea mai în vârstă regină care a domnit vreodată și monarhul britanic aflat pe tron la cea mai înaintată vârstă.

UPDATE. Deja pe rețelele de socializare circulă informații despre Protocolul London Bridge

Pe rețelele de socializare circulă deja detalii despre Protocolul London Bridge, adică toți pașii care sunt urmați după anunțul decesului Reginei.

Interesant, publicația Politico scria la data de 3 septembrie un articol despre pregătirile pe care Palatul Buckingham le face pentru cele zece zile care vor urma decesului Reginei. Acum, informațiile circulă cu viteză pe rețelele de socializare.

Dispariţia celei care deţine recordul de cea mai lungă domnie a Regatului Unit va fi însoţită de un protocol în care cele mai mici detalii sunt prevăzute. Ţinut secret până în prezent, a fost dezvăluit de site-ul Politico, care ar fi avut acces la documente specifice.

Potrivit Daily Mail, scurgerea de informaţii este considerată de prost gust, existenţa acestui protocol este cunoscută din anii 1960, dar nu a fost niciodată dezvăluită atât de detaliat.

Numit „Operaţiunea London Bridge” (cel care a urmat morţii soţului ei prinţul Philip, în aprilie, a fost „Operaţiunea Forth Bridge”), acest protocol, ale cărui documente au fost obţinute de Politico, explică măsurile care vor fi luate după anunţul morţii suveranei şi de-a lungul a zece zile care vor urma.

Premierul, secretarul de cabinet şi principalii reprezentanţi politici vor fi informaţi de moartea reginei prin telefon. Un mesaj „oficial” va fi publicat de Buckingham pentru a informa publicul. Un e-mail va fi de asemenea adresat diferitelor ministere. Pentru fiecare dintre aceste anunţuri, formulările folosite sunt deja prevăzute şi trebuie respectate.

La primirea acestui e-mail, drapelele de la Whitehall – sediul guvernului britanic – vor fi coborâte la jumătate în 10 minute.

Politico aminteşte că în timpul unui exerciţiu desfăşurat acum câţiva ani, Downing Street s-a arătat îngrijorat de faptul că acest termen nu poate fi respectat din lipsă de personal, ceea ce ar putea displace opiniei publice. Orice reuniune a Parlamentului britanic va fi amânată.

Pagina oficială a site-ului familiei regale, pe care va apărea mesajul scurt de confirmare a morţii reginei, va fi în întregime neagră. Site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru. Publicarea de conţinuturi care nu sunt urgente va fi anulată.

Familia regală va expune derularea funeraliilor care vor avea loc zece zile mai târziu şi primul discurs va fi al premierului. Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu prinţul Charles, devenit rege. La ora 18.00, acesta din urmă se va adresa ţării la televizor. O slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul. Politico notează că acest eveniment va părea „spontan”, potrivit documentelor obţinute.

A doua zi va fi dedicată urcării pe tron a prinţului Charles. Un consiliu se va reuni la ora 10.00 la Palatul St. James pentru a-l proclama pe noul suveran, în prezenţa prim-ministrului şi a responsabililor politici. Parlamentul se va reuni pentru a redacta un mesaj de condoleanţe şi reuniunea lor va fi suspendată timp de 10 zile. Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi cabinetul său va avea loc la orele 15.30.

A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. Sunt prevăzute diferite itinerarii, în funcţie de locul unde ea va muri.

În timpul celei de-a patra, a cincea şi a şasea zi, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe şi el va asista la mai multe slujbe. Fiecare etapă este minuţios programată. În acelaşi timp, vor avea loc repetiţii ale operaţiunii Lion, adică procesiunea sicriului de la Buckingham până la palatul Westminster. Aceasta va avea loc în a şaptea zi. O slujbă va fi oficiată la Westminster la sosirea sicriului.

Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24. Va avea loc o repetiţie a procesului funerar.

Ministerul Afacerilor Externe va trebui să organizeze sosirea liderilor şi personalităţilor străine şi va face faţă unui număr mare de turişti în vreme de pandemie. Ministerul de Interne va întări securitatea în faţa ameninţării teroriste iar ministerul Transporturilor se teme de un trafic prea mare către Londra. Documentele obţinute de Politico descriu chiar şi cele mai grave cazuri în care Londra ar putea să devină saturată, ameninţând funcţionarea serviciilor de sănătate sau ale Poliţiei.

În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor. Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.

DATE-CHEIE din viața Reginei Elisabeta a II-a

Deşi starea reginei nu a fost detaliată, faptul că apropiaţii ei au călătorit la Balmoral indică faptul că situaţia este gravă. În acest context, Reuters prezintă câteva date importante din viaţa reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit.

* Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.

* Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

* S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

* Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.

* Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.

* Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

* La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

* Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.

* Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale – la 6 februarie 2022.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol