4 decembrie 2021, 3:34

ÎNGRIJORAREA UE: Pandemia paralelă: cea de singurătate

În ultimul său raport privind singurătatea în Uniunea Europeană, Centrul Comun de Cercetare European (JRC) al Comisiei Europene a constatat că în timpul pandemiei de coronavirus numărul persoanelor care se simt singure s-a dublat la toate grupele de vârstă. Oamenii de știință avertizează asupra faptului că în Uniunea Europeană există riscul dezvoltării „pandemiei de singurătate”, risc care impune intervenția neîntârziată și măsuri eficiente de contracarare.

Unu din patru cetăţeni ai Uniunii Europene a declarat că se simte izolat în primele luni ale pandemiei de Covid-19, potrivit raportului publicat luni.

Raportul conţine cele mai recente dovezi ştiinţifice privind singurătatea şi izolarea socială în UE şi analizează studiul realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, care arată că sentimentele de singurătate s-au dublat în rândul tuturor grupelor de vârstă în primele luni ale pandemiei.

S-a înregistrat o creştere de patru ori a sentimentului de singurătate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, comparativ cu 2016.

Acoperirea mediatică, în întreaga UE, a fenomenului singurătăţii s-a dublat şi în timpul pandemiei, gradul de conştientizare a problemei variind foarte mult de la un stat membru la altul.

Raportul JRC analizează iniţiativele de combatere a singurătăţii în 10 state membre ale UE.

Vicepreşedinta pentru democraţie şi demografie, Dubravka Šuica, a declarat: „Pandemia de coronavirus a adus în prim-plan probleme precum singurătatea şi izolarea socială. Aceste sentimente existau deja, dar publicul a fost mai puţin conştient de ele. Cu ajutorul acestui nou raport, putem începe să înţelegem şi să abordăm mai bine aceste probleme. La acesta se adaugă alte iniţiative, precum Cartea verde privind îmbătrânirea, prin intermediul cărora avem ocazia de a reflecta asupra modului în care putem construi împreună o societate mai rezilientă şi mai coezivă şi o UE mai apropiată de cetăţenii săi”.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a adăugat: „Singurătatea este o provocare care îi afectează din ce în ce mai mult pe tinerii noştri. Dar, pentru a aborda orice provocare în mod eficient, trebuie mai întâi să o înţelegem. Oamenii noştri de ştiinţă din cadrul Centrului Comun de Cercetare oferă informaţii valoroase cu privire la singurătate şi la modul în care oamenii au fost afectaţi de pandemie. Acest nou raport ne oferă un punct de pornire pentru o analiză mai amplă, astfel încât singurătatea şi izolarea socială să poată fi înţelese şi abordate pe deplin în Europa”.

Raportul constituie primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European şi Comisie. Proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care urmează să se desfăşoare în 2022, precum şi crearea unei platforme web pentru monitorizarea singurătăţii de-a lungul timpului şi în întreaga Europă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.