27 aprilie 2024, 20:50

Îngrijorător. Peste 80 de cazuri de infecţie cu West Nile în România. Zece decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că de la începutul lunii iunie, la nivelul țării au fost înregistrate 82 de cazuri de infecţie cu West Nile. 75 au fost confirmate, alte șapte fiind considerate probabile. Până în prezent, zece pacienţi au murit.

„De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 12.10.2023 s-au înregistrat 82 de cazuri dintre care 75 cazuri confirmate si 7 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 10 au decedat”, a transmis INSP.

Mai mult, potrivit INSP, 48 de cazuri au fost la bărbaţi, 45 de pacienţi fiind din mediul rural.

Cele mai multe cazuri, respectiv 11, au fost în Bucureşti, 9 în Satu Mare, câte 8 în Galaţi şi Dolj, câte 7 în Brăila şi Ilfov şi 6 la Iaşi. Un caz a avut dublă expunere, atât în Bucureşti cât şi în judeţul Tulcea, şi a fost atribuit județului Tulcea, mai spun specialiştii.

În plus, au fost înregistrate și 10 decese în judeţele: Bihor (1), Braila (1), Ilfov (3), jud. Dolj (2), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

La sfârșitul lunii august, a apărut primul caz de infecție cu virus West Nile, boală transmisă prin înțepătură de țânțar, din vestul țării. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani, din județul Timiș.

Cum se manifestă virusul

Infecția cu virusul West Nile este transmisă prin înțepătura de țânțar și determină la persoanele adulte o neuroinfecție care de cele mai multe ori poate trece neobservată. Ocazional, pot apărea meningita aseptică sau encefalita severă, în special în rândul vârstnicilor.

Simptomele de infecție ușoară durează între 3 si 6 zile și includ febră, greață, vărsături, oboseală, dureri de cap, dureri de spate, articulare, dureri la înghițire, erupție cutanata, dureri oculare.

Semnele mai severe de boală includ slăbiciune musculară, paralizie flască, fotofobie, convulsii, modificări ale funcțiilor cerebrale (cum ar fi confuzia, amnezia, dezorientare), probleme respiratorii și o erupție pe corp, maculo-papuloasă, la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor sau picioarelor.

Specialiștii spun că tratamentul recomandat este cu antitermice, antivomitive și calmante la formele ușoare de boală, iar cele mai grave necesită medicație adaptată în funcție de pacient.

La bolnavii cu sechele neurologice este necesară recuperarea post infecție, de lungă durată, cu fizioterapie, terapie de vorbire și reabilitare cognitivă cu ajutorul unui neuropsiholog.

Mai mult, medicii vin cu câteva recomandări:

  • Evitați expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente pentru țânțari;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în locuințe folosind plase de protecție.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol