21 aprilie 2024, 4:17

Inițierea cât mai precoce a terapiei antiretrovirale, tratament esențial pentru infecția cu HIV

Infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) rămâne una dintre cele mai mari provocări ale sănătății globale. Încă de la începutul infecției, virusul se multiplică la nivelul sistemului nervos central.

Odată cu deteriorarea progresivă a sistemului imunitar, la pacienții fără tratament antiretroviral pot apărea complicații neurologice care reprezintă importante cauze de deces.

Dr. Teodora Moisil- medic primar boli infecțioase la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara a enumerat cele mai frecvent întâlnite complicații neurologice la pacientul cu HIV.

Complicații neurologice primare

Sunt cauzate de acțiunea directă a virusului asupra sistemului nervos, determinând tulburări neurocognitive (de exemplu encefalopatia HIV ce reprezintă forma severă a acestor manifestări neurologice).

Complicații neurologice secundare

În conditii de imunosupresie severă, și în această categorie intră infecțiile virale (CMV), bacteriene (TB), fungice (criptococ) și parazitare (toxoplasmoza), dar și afecțiunile maligne (de exemplu limfomul primar non-Hodgkin al sistemului nervos central).

În ultimul deceniu pe lângă analiza lichidului cefalorahidian, obținut prin puncția lombară, evaluarea imagistică a sistemului nervos central prin computer tomografie sau IRM, imagistica prin rezonanță magnetică, a avut o contribuție esențială în diagnosticarea complicațiilor neurologice din SIDA.

Encefalopatia HIV

Este o afectare neurologică în care pacienții infectați cu HIV, pot dezvolta un proces difuz al bolii care afectează funcția creierului. Simptomele pot varia de la afectarea funcției cognitive, modificarea personalității, a dispoziției, deteriorarea funcției motorii, până la confuzie sau demență.

Meningitele

Asociate infectiei HIV la persoanele cu imunosupresie severă păstrează manifestarile clinice ale unei meningite, dar pot avea o evoluție imprevibilă, chiar și cu tratament adecvat.

Toxoplasmoza cerebrală

Este cea mai frecventă cauză a leziunilor cerebrale focale la pacienții din stadiul SIDA. Este o encefalită severă care se manifestă clinic cu convulsii și deficite motorii.

Leucoencefalopatia multifocală progresivă (LMP)

Este cea mai gravă complicație neurologică care apare la pacienții cu imunosupresie severă în stadiul SIDA. Este o maladie demielinizantă progresivă a sistemului nervos central, rară, dar, de obicei, fatală. Clinic, pacientul prezintă demența progresivă, paralizii.

Printre complicații se numără și Limfomul primar al sistemului nervos central, când, clinic, pacienții prezintă o stare mentală alterată, paralizii focale.

Inițierea cât mai precoce a terapiei antiretrovirale (ARV), ca tratament esențial pentru infecția cu HIV, duce nu numai la reducerea semnificativă a prevalenței demenței severe asociate cu HIV, dar și la scăderea semnificativă a infecțiilor “oportuniste” si a malignitatilor la nivelul sistemului nervos central.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol