CITIRE

Inovație în domeniul medical: un nou test determin...

Inovație în domeniul medical: un nou test determină rezistența bacteriilor la antibiotice în 30 de minute

O echipă de cercetători de la California Institute of Technology a dezvoltat o metodă inovatoare care poate detecta sensibilitatea la antibiotice în cazul infecțiilor urinare în mai puțin de 30 de minute, ceea ce înseamnă că pacienții ar putea fi diagnosticați și ar putea primi tratament într-o sigură vizită la medic, informează xinhuanet.com.

Noua metodă de testare ar putea scurta timpul de așteptare de la trei zile la 30 de minute și ar putea reduce răspândirea bacteriilor rezistente, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în Science Translational Medicine.

Descoperirea antibioticelor, la începutul secolului al XX-lea, a schimbat radical medicina modernă. Infecțiile banale, care până atunci omorau oameni, au devenit ușor de tratat. Totuși, din cauza folosirii în exces și a utilizării greșite, antibioticele și-au pierdut eficacitatea, iar multe specii de bacterii au dezvoltat rezistență la antibiotice. ”În momentul de față, sunt prescrise prea multe antibiotice, așa că rezistența apare mai devreme decât am crezut pentru multe dintre tratamentele pe care am fi putut să le păstrăm pentru situații mai complicate”, a precizat Nathan Schoepp, co-autorul studiului, într-o declarație.

Echipa de oameni de știință a studiat unul dintre cele mai răspândite tipuri de infecții, cele ale tractului urinar, care cauzează peste 8 milioane de vizite la medic în fiecare zi, la nivel global, și aproape mereu necesită prescripție de antibiotice. Principiul care stă la baza testului este acela potrivit căruia bacteriile obișnuite se înmulțesc mai încet în prezența antibioticului, ceea ce duce la prezența unei cantități mai mici de markeri ADN. Dacă bacteria este rezistentă la antibiotic, duplicarea ADN-ului nu va fi afectată, iar testul va arăta același număr de markeri ADN atât în soluția tratată, cât și în cea netratată.

”Putem schimba lumea cu acest test rapid. Putem schimba felul în care sunt prescrise antibioticele”, au spus cercetătorii care își propun să testeze noua metodă și pe alte tipuri de infecții și, ulterior, pe probe de sânge.

 

[Sursă imagine: grist.org]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.