24 aprilie 2024, 0:38

Inovație medicală: fermoarul care „strânge” rana

ZipStitch este un dispozitiv de închidere a rănilor care imită copcile medicale profesionale, pe care oricine îl poate folosi pentru a trata mici tăieturi în câteva secunde.

În SUA, dacă nu ai asigurare de sănătate și te tai pe corp în urma unui accident, este posibil să plătești de la 200 la 3.000 de dolari în urma îngrijirilor medicale. Cu toate acestea, orice tăietură de dimensiuni mici este tratată, de obicei, în afara mediului medical, folosind un bandaj adeziv. Aceste pansamente pot opri sângerarea inițială și protejează împotriva infecției, dar nu ajută la închiderea rănii.

Compania americană ZipLine Medical a dezvoltat un instrument numit ZipStitch, care imită o cusătură de rană efectuată de un medic.

„Șoriceii” care strâng rana

ZipStitch este un dispozitiv mic, adeziv, conceput pentru a fi plasat peste tăieturi cu lățimea mai mică de 4 mm. Odată ce este blocat în partea de jos, utilizatorul pur și simplu trage fiecare dintre cele patru curele miniaturale de pe dispozitiv, strângându-le și închizând tăietura din piele.

Produsul este ideal pentru trusele de prim ajutor de zi cu zi și poate fi util în activități în aer liber în care pot apărea leziuni minore: ciclism, drumeții camping etc. Compania avertizează, totuși, că rana trebuie curățată corespunzător și lăsată să se usuce înainte de aplicare. Acest lucru nu numai că reduce riscul de infecție, dar asigură faptul că dispozitivul se va lipi de piele și va rămâne în poziție.

Invenția se vinde online cu 30 de dolari, ca parte a unui pachet care include tampoane de tifon pentru a opri sângerarea, șervețele cu alcool sanitar pentru curățarea rănilor și bandaj pentru a acoperi și a proteja tăietura după aplicarea ZipStitch-ului. Dispozitivul este de 12 ori mai puternic decât cusăturile obișnuite și are ca rezultat cicatrici reduse.

Spre deosebire de suturile convenționale, ZipStitch este, de asemenea, neinvaziv, ceea ce poate reduce șansele ca bacteriile să provoace infecție. După ce s-a dovedit a fi sigur și eficient în mai multe studii clinice, a obținut aprobarea în SUA în 2017.

Îndepărtarea dispozitivului poate fi făcută acasă de către pacient și procedura este la fel de simplă ca scoaterea unui pansament tradițional. „Fermoarul” nu lasă găuri în piele.

Foto: NS Healthcare


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE