5 martie 2024, 15:02

Instalarea unei umbrele gigantice pe orbită, o potențială soluție pentru combaterea încălzirii globale

Un cercetător de la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii a propus o abordare inovativă pentru combaterea încălzirii globale: instalarea pe orbită a unei „umbrele” de soare gigantice, atașate de un asteroid pentru contragreutate. Până acum, conceptul de scut solar s-a confruntat cu problema greutății materialului necesar.

O astfel de „umbrelă” ar trebui să fie masivă, cântărind milioane de tone, și făcută dintr-un material suficient de rezistent pentru a rămâne pe loc și a rămâne intactă.

În studiul publicat recent, se propune ca posibilă soluție la problema greutății legarea scutului de o contragreutate umplută cu material de asteroizi.

O astfel de contragreutate ar reduce drastic greutatea scutului. Odată instalată în spațiu, contragreutatea s-ar deschide încet, permițându-i să se umple treptat cu praf lunar sau material de asteroizi ce ar acționa ca balast.

Deoarece balastul ar fi captat în spațiu, nu ar trebui să fie lansat de pe Pământ. Materia de asteroid ar putea servi, teoretic, ca o contragreutate, legată de un scut mult mai mic, cântărind doar aproximativ 35.000 de tone.

În prezent, chiar și un astfel de scut mai mic ar fi mult prea greu pentru a fi ridicat de o rachetă, dar odată cu progresele tehnologice din viitorul apropiat, ar putea deveni ceva realizabil, scrie antifake.ro.

Dacă se dovedește a fi viabil, proiectul ar putea începe să atenueze schimbările climatice în câteva decenii, susține autorul lucrării, István Szapudi.

Ideea principală este de a atenua încălzirea globală prin reducerea fizică a cantității de lumină solară care ajunge la suprafața Pământului.

Tehnologiile de blocare a soarelui sunt cunoscute și sub numele de „modificarea radiației solare” (SRM) și ar putea, teoretic, să răcească Pământul.

Un scut solar suficient de mare ar putea bloca efectiv aproximativ 1,7% din radiația solară, suficient pentru a preveni o creștere catastrofală a temperaturii Pământului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol