18 aprilie 2024, 19:28

Institutul Cantacuzino va avea o nouă fabrică, unde va produce vaccin antigripal, antitetanos și Polidin

Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării, va construi în zona Băneasa din Bucureşti un nou centru de cercetare şi producţie în serologie. Vaccinurile româneşti rămân o prioritate pentru Armată.

România nu mai fabrică vaccinuri de mai bine de 10 ani, iar reluarea producției depinde în mare măsură și de un spațiu adecvat, în condițiile în care clădirile actuale sunt foarte vechi și unele cu risc seismic, situație care blochează investițiile. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie Cantacuzino vrea să construiască o hală multifuncțională pentru vaccinuri pe un teren de pe Șoseaua  Gheorghe Ionescu-Sisești și a cerut din februarie avizul de oportunitate de la Primăria Capitalei, pe care l-a primit recent, după șapte luni, timp în care proiectul a fost blocat, scrie gandul.ro.

Investiţia – estimată la 150 de milioane de euro – are ca scop reluarea producţiei de vaccin gripal, antitetanos şi polidin – trei din cele 21 de seruri pentru care Cantacuzino a deţinut licenţa, relatează și Știrile PRO TV.

Primăria Capitalei a aprobat, prin Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, avizul de oportunitate necesar construirii halei multifuncționale pentru microproducția de vaccinuri pe terenul aflat în proprietatea privată a statului și în administrarea Institutului Cantacuzino. Potrivit documentului – prezentat în exclusivitate de Gândul -, care poartă semnătura primarului general Nicușor Dan, solicitarea a fost făcută de proiectantul general Romanian Expert Consulting SRL încă din 14 februarie 2022.

Clădirea va fi construită pe terenul Armatei. Acolo vor fi produse 2 vaccinuri: antitetanosul şi gripalul. Dar şi Polidinul, un ser pentru imunitate, inventat de România în 1966. Miza rămâne însă vaccinul gripal. Armata vrea să înceapă producţia în 2025. În clădirile vechi nu se mai poate face nimic.

Construcţia fabricii din Băneasa va începe până la sfârşitul anului. Investiţia se ridică la 150 de milioane de euro. Iar banii vor fi plătiţi de MApN, potrivit stirileprotv.ro.

Odată ce va fi pornită producţia de vaccin gripal, România va economisi câte 10 milioane de euro în fiecare an, pentru că atât ne costă vaccinarea preventivă. Acum, la Băneasa, se fac doar studii clinice şi se verifică toxicitatea produselor pe animale de laborator.

Într-o formă avansată de cercetare este însă polidinul care va fi din nou pe piaţa românească, sub trei forme: injectabil, jeleu şi spray.

Primul ser care ar putea să iasă totuşi pe piaţa este antitetanosul. Acum îl cumpărăm de la bulgari. Pentru început au fost aduse la Bucureşti, de la sediul din Iaşi, 1.600 de variante ale tulpinii care datează din 1970.

Pentru toate acestea, este nevoie însă şi de un partener privat, un producător puternic, care să vină cu liniile de fabricaţie în masă. Altfel, Institutul nu va putea să asigure decât producţia strategică, adică minimum necesar pentru populaţie, adaugă stirileprotv.ro.

Avizul Primăriei a fost dat în urmă cu câteva zile, cu unele condiții privind teritoriul ce urmează a fi reglementat prin PUZ. Directorul general al Institutului Cantacuzino, general dr. Florin Oancea, spune că de acum pot începe celelalte etape pentru finalizarea construirii halei pentru producerea vaccinurilor, precizează gandul.ro.

Mai multe detalii, AICI și AICI

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol