4 august 2020, 0:02

Insula Ada Kaleh – Atlantida românească scufundată de Ceaușescu

De-a lungul timpului, teritoriile cu o poziție strategică au avut o istorie controversată. Printre acestea se numără și Insula Ada Kaleh (Insula Fortăreață). Aceasta a fost considerată una dintre bijuteriile României al cărei sfârșit a fost determinat de construirea Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie de la Porţile de Fier I.

Denumiri timpurii

Fâșia de pământ a fost menționată pentru prima oară în scrierile mitologiei grecești sub numele de Erythia, urmând ca în perioada medievală să aibă și alte denumiri precum Carolina, Porizza, Ciughene Adasia (Insula Ţiganului), Ada-I-Kebir (Ostrovul Mare), relatează Adevărul.ro.

Încă din antichitate, insula era menționată de Herodot, care scria că „lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini și de viță sălbatică”.

Ada Kaleh – cu o lățime de 400-500 de metri și o lungime de 1,7 kilometri – a fost situată în mijlocul Dunării, în apropierea orășelului Orșova. Fortăreața era impunătoare, fiind prevăzută cu bastioane, cazemate, șanțuri de apărare și drumuri subterane.

În ce consta magia din Ada Kaleh?

În acest loc paradisiac, timpul părea că are altă cadență. Într-o perioadă de expansiune a comunismului, locuitorii insulei trăiau în ritmul propriu și respectau tradițiile lor sacre de sute de ani. Magia și farmecul se împleteau în Ada Kaleh și dădeau naștere unor produse inedite realizate în stilul turcesc. Acest colț de Rai era renumit pentru aroma îmbietoare a cafelei făcută în nisip, tutunul de calitate 100% natural, grandoarea și unicitatea bijuteriilor făcute manual, șerbetul, halvaua și pentru faimoasa cultură de trandafiri.

 

Scurt istoric

Insula se afla la intersecția dintre Imperiului Habsburgic și Imperiul Otoman, fapt ce a dus la ocuparea succesivă a teritoriului de către aceștia. „Micul Gibraltar”- denumire oferită de istorici – a fost sub stăpânire turcească până în 1920, când a devenit teritoriu românesc, dar a fost locuită de turci până la strămutarea din 1970.

Dorința acerbă a lui Nicolae Ceaușescu de a duce țara pe culmile industrializării a dus la distrugerea acestui loc. Prin construirea barajului de la Porțile de Fier I, Ada Kaleh a devenit doar o legendă. Inițial au fost demolate numeroase clădiri, ulterior insula fiind scufundată complet.

Drept alternativă, s-a hotărât construirea Insulei Șimian, însă proiectul a fost abandonat deoarece foștii locuitori au decis să se mute în alte zone ale țării sau chiar să se întoarcă în Turcia. Pe Șimian au fost mutate doar zidurile cetății și mormântul lui Miskin Baba, un sfânt musulman venerat de locuitori.

„Cu ce tragedie am plecat de acolo! Mi-a părut rău de tot [plânge]! Am sărutat patru colțuri ale casei mele și așa am plecat! Mi-am luat rămas bun! [Am un tablou], ce să faci cu pictura? Nu poți să trăiești cu pictura! Ce viață am avut pe insulă!”, este una dintre declarațiile date de un locuitor al insulei, citat de Historia.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Diaconu

    28 noiembrie

    Insula,în proiect fusese ,,condamnata din 1961 când s-au făcut primele lucrări de nivelmentul.Au fost multe încercări de a salva insula dar toate nu au fost ,,profitabile,,.Personal am făcut acolo lucrări și în adevăr oamenii de acolo parca erau ,,defazați,, în timp.O cafea excelenta,șerbet,rahat cu apa rece de fântână niste suflete mari.Totul se găsea acolo.Nu se auzea un strigat totul era că în Eden.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.