5 decembrie 2020, 19:49

Insula cu cel mai mare număr de specii de plante din lume

Noua Guinee are flora cea mai bogată din toate insulele din lume. O echipă internațională de cercetare a găsit aproape 14.000 de specii de plante pe insula din Oceanul Pacific, relatează deutschlandfunk.de, preluat de RADOR.

Diversitate

Studiul a fost publicat recent în revista „Nature”. Cercetătorii au compilat numele plantelor din cataloagele online și din alte colecții de date. Apoi, au fost verificate de botaniști, care au creat o listă a diversității plantelor.

În consecință, flora insulei Noua Guinee este cu aproximativ 20% mai bogată decât, de exemplu, cea din Madagascar sau Borneo.

Aproape o treime dintre plantele de pe listă sunt arbori, dar cea mai bogată familie de plante din Noua Guinee este cea a orhideelor.

Plante endemice

68 la sută dintre plantele de pe insulă sunt endemice, ceea ce înseamnă că acestea apar numai acolo. Un astfel de nivel ridicat de specii endemice este de neegalat și de neînlocuit în Asia tropicală, explică cercetătorii.

Noua Guinee este situată la nord de Australia. Partea vestică a insulei conţine provincii care aparţin Indoneziei și jumătatea de est formează partea continentală a insulei Papua Noua Guinee.

Este considerată cea mai mare insulă tropicală din lume și cuprinde mai multe ecosisteme diferite: de la jungla de pe terenurile joase până la pășunile înalte din vârfuri de munte.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.