20 aprilie 2024, 2:46

Întâlnire Iohannis-Kamala Harris. Nu avem date că România ar fi țintită prin vreo agresiune, spune președintele României

Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a sosit vineri în România, unde a avut întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, la finalul cărora ambii au susținut o amplă conferință de presă. Este prima vizită a vicepreședintei SUA la București și are loc în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Harris a venit la București direct din Polonia, unde a efectuat o vizită similară, de reafirmare a angajamentului SUA față de statele aflate pe flancul estic.

NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă comune.

„Doamna vicepreşedinte a reconfirmat în cadrul discuţiilor noastre de astăzi angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esenţa şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii alianţe. O spun cu foarte mare responsabilitate: NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toţii dorim să îl evităm, dar noi, ca aliaţi – o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru – nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulţumit pentru aceste garanţii de securitate de nezdruncinat, aşa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră”, a precizat Iohannis.

El i-a mulţumit vicepreşedintelui SUA pentru prezenţa sa în România „în aceste momente de cumpănă” pentru comunitatea democratică şi securitatea euro-atlantică.

„Vizita dumneavoastră, doamnă vicepreşedinte, reflectă o dată în plus profunzimea şi soliditatea parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al SUA pentru securitatea României şi a aliaţilor de pe Flancul Estic. I-am transmis doamnei vicepreşedinte aprecierea României pentru eforturile şi leadership-ul SUA, ale preşedintelui Biden, ale domniei sale şi ale întregii administraţii de la Washington în acest context foarte complicat”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că dialogul continuu şi coordonarea strânsă a SUA cu România, dar şi cu toţi aliaţii şi partenerii, au avut o contribuţie esenţială la conturarea „răspunsului unitar şi puternic” al comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei.

„Am coagulat împreună un răspuns ferm şi prompt, atât în planul asistenţei pe multiple paliere pentru Ucraina şi persoanele afectate de conflict, cât şi în ceea priveşte sancţiunile aplicate Rusiei şi măsurile de adaptare a posturii aliate în ansamblul său, mai ales pe Flancul Estic”, a precizat Iohannis.

România „a fost extraordinară în generozitatea şi curajul” demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina, a declarat, la Cotroceni, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris.

„Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment”, a spus oficialul american.

Ea a adăugat că „o lume întreagă” a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor ucraineni.

Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă, a declarat vicepreşedintele SUA, Kamala Harris.

„Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România” a arătat ea şi a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.

În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că „este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune”.

”Obama feminin”

Kamala Harris a fost adesea prima femeie care a ocupat anumite funcții. Uneori, este numită „Obama feminin”. Asemeni fostului președinte, Kamala Harris este metisă telegenică, și-a petrecut o parte din copilărie în străinătate, în Canada. Are 57 de ani și o vastă experiență în funcții publice.

Numele ei indian, Kamala, înseamnă Floare de Lotus în sanscrită. Este fiica de imigranți- mama indiancă și tată jamaican. Mândră de moștenirea sa multiculturală și de identitatea sa, Kamala Harris se descrie simplu ca fiind „americancă”, amintește Televiziunea Română (TVR).

Înainte să între în politică, a avut o carieră solidă în sistemul de justiție. A fost prima femeie aleasă procuror districtual la San Francisco. Șapte ani mai târziu, stabilea o nouă premieră, fiind prima femeie de culoare care câștiga funcția de procuror general al statului California. A condus cel mai mare Departament de Justiție din Statele Unite, după cel Federal.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol