28 martie 2024, 11:46

Inteligența artificială poate detecta din tuse dacă ai Covid-19

Oamenii de știință de la Universitatea Essex au creat un instrument COVID-19 care poate detecta prezența virusului în corp prin analizarea sunetului tusei unei persoane. Cercetătorii spun că ar putea fi utilizat într-o aplicație pentru smartphone. Instrumentul denumit DeepCough3D folosește inteligența artificială (AI) pentru a analiza probe audio de tuse la frecvențe pe care oamenii nu le pot auzi. Studiul a apărut în revista științifică IEEE Transactions on Service Computing.

Cercetătorii au testat tehnologia ​​pe peste 8.000 de eșantioane de la persoane care prezentau tuse, în spitale din Spania și Mexic, din aprilie 2020. Aproximativ 2.000 dintre pacienți au fost COVID-19 pozitivi, în timp ce restul au dat rezultate negative. DeepCough3D s-a dovedit exact în proporție de 98%.

Cercetătorii de la Universitatea Essex spun că studiile anterioare au folosit în principal eșantioane găsite online sau doar o cantitate mică de probe validate clinic. De aceea, DeepCough3D este mult mai exact. Cercetătorii au folosit, de asemenea, instrumentul pentru a clasifica tusea în trei niveluri de severitate, ceea ce ar putea ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să aloce resurse, cum ar fi ventilatoarele.

Ei intenționează acum să efectueze studii intervenționale cu tehnologia și să lucreze pentru o lansare și certificare mai largă a instrumentului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol