21 iunie 2024, 5:19

Un algoritm bazat pe inteligența artificială poate identifica stenoza aortică severă din EKG-urile obișnuite

Un algoritm bazat pe inteligență artificială poate identifica pacienții cu stenoză aortică severă sau moderat spre severă, aflați la risc înalt de deces, care ar putea beneficia de intervenție chirurgicală sau implantare transcateter a valvei aortice, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie din acest an.

Ghidurile curente presupun intervenția rapidă în cazul tuturor celor diagnosticați cu această afectare. Aproximativ jumătate dintre pacienții netratați decedează în primii doi ani de la diagnostic, scrie raportuldegarda.ro.

Algoritmul a fost antrenat utilizând date din National Echo Database of Australia (NEDA), bază de date care conține mai mult de 1 milion de ecocardiografii de la peste 630.000 de pacienți. 70% din totalul datelor au fost utilizate pentru antrenarea AI-ului, iar restul de 30% pentru validare. Un astfel de algoritm ar putea îmbunătăți practica medicală, asistând medicii în diagnosticarea stenozei aortice.

Acest algoritm de inteligență artificială identifică pacienții aflați la risc de deces în 5 ani de la diagnostic, pacienți care ar putea fi omiși utilizând metodele convenționale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol