30 mai 2024, 0:03

Inteligența artificială dă o mână de ajutor în tratarea cancerelor. O echipă de tineri din Cluj a dezvoltat un produs revoluționar

O echipă de tineri din Cluj a dezvoltat un produs revoluționar în domeniul oncologiei, care își propune să facă tratamentul cancerului mai rapid și mai accesibil.

Programul, bazat pe inteligența artificială, reduce timpul pentru imagistică medicală de la patru ore la 30 de secunde.

În România nu a mai fost dezvoltat un astfel de produs până acum, iar software-ul echipei clujene este unul dintre puținele existente la nivel internațional.

În România, numărul de cazuri noi de cancer a crescut anul trecut cu peste 20% și a depășit jumătate de milion de noi pacienți.

Inteligența Artificială a ajuns la nivelul la care poate îmbunătăți semnificativ prevenția și tratamentul oncologic.

O echipă de ingineri, specialiști în business și medici radioterapeuți a dezvoltat un program performant prin care timpul necesar pentru efectuarea imagisticii medicale este redus semnificativ.

Ideea programului a început să se contureze acum 5 ani, când Dragoș Dușe era masterand în Germania.

Soluția software este deja testată în 12 clinici din toată țara, de peste 70 de medici. În România nu există un astfel de program, iar la nivel internațional sunt doar șapte companii care dezvoltă un produs similar.

Pentru a finaliza proiectul, echipa mai are nevoie de o aprobare europeană. Investiția totală de depășit un milion de euro, scrie TVR Info.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol