24 august 2023, 23:54

Inteligența artificială citește minți și creează cea mai atractivă față

Oamenii de știință tocmai au reușit să facă inteligența artificială (AI) să citească mintea oamenilor și să creeze fața pe care aceștia o vor găsi cea mai atractivă. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki și Universitatea din Copenhaga au dorit să afle dacă un program de AI ar putea afla ce caracteristici fac o față atractivă pentru o persoană. Apoi au vrut să știe dacă un computer ar putea face un pas mai departe și să creeze noi imagini ale fețelor, după ideea de atractivitate a unei persoane.

Tipul specific de AI utilizat se numește rețea neuronală adversară generativă (GAN), care s-a învățat mai întâi pe sine însăși, prin crearea a sute de portrete digitale.

Pentru a investiga atractivitatea, echipa de studiu a legat participanții la un aparat de electroencefalogramă (EEG) și a solicitat inteligenței artificiale să le monitorizeze semnalele creierului, în timp ce ei priveau fețe diferite. AI a reușit să preia acele informații și să creeze fețe noi, care să includă preferințele fiecărui participant la studiu.

A urmat învățarea automată, deoarece GAN a evaluat datele și a început să genereze imagini ale fețelor prezise ca atractive. Imaginile create de AI au corespuns preferințelor participanților la studiu cu o precizie de peste 80%. Dacă unele computere pot înțelege preferințele personale, care sunt ascunse în creierul nostru, s-ar putea să putem debloca probleme dificil de abordat, precum prejudecățile inconștiente.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol