6 decembrie 2023, 16:17

Inteligența Artificială, folosită de Spitalul de Urgență Suceava, a redus cu 30 de minute timpul de intervenție în tratamentul AVC

Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a început să utilizeze din acest an aplicația de Inteligență Artificială StrokeViewer, propusă de firma Nicolab, pentru a scurta timpul până la inițierea tratamentului în cazul atacului vascular cerebral. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că această aplicație IA „facilitează și ușurează transmiterea în siguranță a imaginilor computer tomograf, analiza acestora pentru un diagnostic rapid și trimiterea de urgență a pacienților eligibili la SCJU Suceava pentru tratament endovascular”.

„La acest moment, utilizarea aplicației în cadrul SCJU Suceava a dus la reducerea, în medie, cu 30 minute a timpului până la inițierea tratamentului endovascular”, a precizat dr. Teodorovici, potrivit Monitorul de Suceava.

Prezentarea acestor rezultate a avut loc în cadrul conferinței „Rolul inteligenței artificiale în echipa multidisciplinară de tratament AVC acut (STROKE)”, care a avut loc săptămâna trecută la spital și la care au participat echipele medicale implicate în tratamentul accidentului vascular ischemic acut (STROKE) din regiunea de nord a Moldovei, precum și firmele partenere.

Manifestarea a fost deschisă de prof. dr. Cristina Tiu, coordonatorul național al AP-AVC, care a prezentat situația la zi a tratamentului accidentului vascular în România, atât prin tromboliza intravenoasă, cât și prin tratament endovascular. Prof. Tiu a salutat inițiativa locală, de a se organiza astfel încât să atingă ținta propusă de European Stroke Organization (ESO) pentru 2030, adică 5% tratament endovascular.

Medicul-șef al Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din Suceava, dr. Mihai Crețeanu Jr, a arătat că, la fiecare minut, se pierd două milioane de neuroni, ceea ce face ca întreaga echipă de tratament al accidentului vascular ischemic să ducă o „luptă contra cronometru” pentru pacienți. Viziunea Philips de facilitare prin aplicații și componente tehnice a tratamentul în AVC, prin care se reușește salvarea de minute, implicit de neuroni, care conduc la o calitatea a vieții mai bună după după un AVC acut, a fost prezentată de Angelique Balquid.

Semnele care indică producerea unui AVC

În străduința de a avea rezultate cât mai bune în tratamentul AVC acut, medicii includ și informarea populației în legătură cu semnele/ simptomele inițiale ale accidentului vascular ischemic acut. Cele mai frecvente semne și simptome ale unui AVC sunt următoarele: dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți; paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului; tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute; durere de cap bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență; dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării, instalate brusc.

Medicii au transmis și metoda de utilizare a testului FAST de recunoaștere rapidă a unui AVC: „F (Face/Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?; A (Arms/ Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?; S (Speech/ Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?; Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este “DA”, trebuie să sunați imediat la 112! Oricare din aceste semne poate fi simptom de AVC și este extrem de important ca persoana respectivă să ajungă cât mai repede la un spital unde poate primi rapid tratamentul necesar. Este de asemenea important să spuneți operatorului 112 că suspectați că persoana respectivă a suferit un AVC”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol