23 iulie 2024, 9:11

Inteligenţa artificială, în loc de pisici și caracatițe. Care sunt șansele echipelor la Euro 2024. Cine câștigă

Mai sunt doar câteva ore până la startul Euro 2024. În lipsa rezultatelor, ce putem face este să anticipăm.

Dacă la Euro 2008 am avut caracatița Paul care a încercat să facă anumite preziceri, iar rușii i-au încredințat o misiune identică, în 2018, unui motan surd, iată că acum, în 2024, ne lăsăm pe mâna (vorba vine) inteligenței artificiale.  O alegere, am zice, mai evoluată.

Inteligenţă artificială a determinat șansele echipelor la Euro

Inteligenţa artificială (IA) a stabilit echipele favorite ale Campionatului European de fotbal – EURO 2024 (14 iunie – 14 iulie), prevăzând că selecţionata Angliei va cuceri trofeul. Așadar, să reținem asta.

Site-ul OCBScores a analizat milioane de scenarii posibile, luând în calcul factori precum performanţa, potenţialul fiecărei echipe naţionale sau tabloul fazei finale, pentru a determina şansele fiecărei echipe de a câştiga turneul care va debuta vineri în Germania.

Conform IA, trei favorite s-au detaşat: Germania, Franţa şi Anglia. Conform calculelor, englezii lui Harry Kane au 34,4% şanse să câştige competiţia, în faţa Franţei lui Kylian Mbappe (28,3%) şi a Germaniei (13,5%), gazda competiţiei.

Franța ar urma să ajungă din nou în finală

Franţa, eliminată de Elveţia în optimile de finală la ediţia 2021, spre surpriza generală, ar urma să ajungă din nou în finală, la fel ca la EURO 2016 (când s-a înclinat după prelungiri în faţa Portugaliei), fără să cucerească nici de această dată trofeul, conform OCBScores.

Opta Supercomputer cotează la rândul său Anglia cu prima şansă la victoria finală, însă cu 19,9%, urmată de Franţa (19,2%) şi de Germania (12,4%).

Opta acordă, totodată, un procentaj de 18,3% selecţionatei României de a trece de faza grupelor, de 5,6% de a atinge semifinalele, de 1,6% de a se califica în finală şi de 0,5% de a cucerit trofeul.

Istoria noastră la EURO: 17 campanii, 5 participări, o singură victorie

Tricolorii au participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European, iar EURO 2024 reprezintă turneul final numărul 6 unde ne vor fi prezenți, amintește FRF.

Perioada 1960-1980 înseamnă în contextul Campionatelor Europene, pentru România, cinci campanii în care calificarea la turneul final a rămas doar un vis. Abia la ediția 1984 am fixat premiera, la competiția organizată de Franța!

Naționala noastră s-a calificat de pe locul 1 într-o grupă cu Suedia, Cehoslovacia, Italia și Cipru. La turneul final am încheiat în grupe, cu un singur punct, după 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG și 0-1 cu Portugalia.

Lotul selecționerului Mircea Lucescu i-a avut în componență pe Lung, Moraru, Iordache, Rednic, Ștefănescu, Ungureanu, Iorgulescu, Klein, Andone, Negrilă, Țicleanu, Boloni, Hagi, Irimescu, Dragnea, Augustin, Coraș, Cămătaru, Zare, Gabor.

Singurele Europene consecutive

Edițiile 1996 și 2000, prima cu Anghel Iordănescu pe bancă, iar a doua, cu Emeric Ienei, sunt singurele consecutive când am fost calificați la EURO. La prima am părăsit faza grupelor după 0-1 cu Franța și Bulgaria, 1-2 cu Spania.

Lot România EURO 1996: Stelea, Prunea, Tene, Petrescu, Prodan, Belodedici, Gh. Popescu, Selymeș, Doboș, Mihali, Filipescu, Lupescu, Sabău, Hagi, Munteanu, Gâlcă, Stângă, Lăcătuș, Răducioiu, Ad. Ilie, Moldovan, Vlădoiu.

La a doua ne-am calificat în premieră dincolo de prima etapă a competiției! Însă, după 1-1 cu Germania, 1-2 cu Portugalia și 3-2 cu Anglia, am fost eliminați în sferturile de finală de Italia, 0-2.

Lot România EURO 2000: Lobonț, Stelea, Prunea, Petrescu, Ciobotariu, Filipescu, Gh. Popescu, Chivu, Belodedici, Contra, Gâlcă, Munteanu, Hagi, Fl. Petre, Lupescu, Lincar, Hîldan, Mutu, Moldovan, Ad. Ilie, Roșu, I. Ganea.

Începe seria din 8 în 8

Ultimele trei Europene din istoricul nostru, incluzând aici EURO 2024, respectă linia temporală cu o calificare la două ediții. Practic, după EURO 2000, au urmat EURO 2008, apoi EURO 2016 și, acum, provocarea din Germania!

La EURO 2008, tricolorii au avut o prestație onorabilă dar nu au mai reușit să iasă din grupe. A fost 0-0 cu Franța, 1-1 cu Italia și 0-2 cu Olanda pentru naționala pregătită atunci de Victor Pițurcă.

Lotul nostru i-a avut în componență pe Lobonț, M. Popa, Stăncioiu, Contra, Raț, Tamaș, Chivu, Săpunaru, Ghionea, Goian, Moți, Șt. Radu, Rădoi, Fl. Petre, Codrea, Cociș, Nicoliță, Ad. Cristea, Dică, Marica, Mutu, M. Niculae, D. Niculae.

La ultima participare, cu Anghel Iordănescu selecționer, Europeanul francez din 2016, am pierdut în meciul inaugural al turneului, 1-2 cu Franța, urmând 1-1 cu Elveția și 0-1 cu Albania în grupe.

Lotul tricolorilor la ultimul EURO: Tătărușanu, Pantilimon, Lung jr., Mățel, Raț, Moți, Chiricheș, Găman, St. Filip, Dr. Grigore, Săpunaru, Hoban, Chipciu, Pintilii, Stanciu, Torje, Sănmărtean, Prepeliță, Ad. Popa, Alibec, Keșeru, Fl. Andone, B. Stancu.

Consultați AICI Ghidul EURO 2024


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol