20 martie 2024, 22:18

Inteligența artificială învață să-ți citească gândurile

Maşinăriile care îţi pot citi gândurile nu mai sunt un scenariu de filme SF. Cercetătorii încearcă să creeze un astfel de dispozitiv pentru a schimba modul în care inteligenţa artificială poate fi folosită. Acest lucru nu înseamnă că peste câţiva ani un robot va putea să-ți citească și cele mai ascunse secrete, ci trebuie să o privim ca pe o evoluție.

Pasul pe care cercetătorii l-au făcut pentru a se apropia de crearea unor mașinării care să poată citi gândurile a fost dezvoltarea unor algortmi care să reușească descifrarea creierului uman, relatează Sciencemag.org.

Sursă imagine: sciencealert.com

Pentru început, oamenii de știință au construit un model care să transmită felul în care creierul codifică infomațiile pe care le primește. În acest sens, au folosit trei oameni pe care i-au pus să se uite la sute de videouri scurte, în timp ce se aflau într-un RMN care le măsura semnalele de activitate din zona vizuală a cortexului, cât și în alte zone din creier. Apoi, un tip de rețea neuronală artificială folosită pentru procesarea imaginilor a reușit să asocieze secvențele video cu activitatea cerebrală. Pe timp ce persoanele au urmărit și alte clipuri, algoritmul reușea să prezică activitatea corelată cu activitatea ce se regăsea pe bune în anumite zone ale creierului.

Un alt tip de rețea folosit a reușit în proporție de 50% să prezică ceea ce urmărea persoana, bazându-se numai pe activitatea neuronală. Mai exact, putea să includă imaginile în una dintre cele 15 categorii prestabilite.

Sursă imagine: whyfiles.org

Revoluționar este că acest mecanism folsit reușește să mai facă un lucru, fie că parțial: reconstrucția a ceea ce participantul la experiment vedea. Acest lucru înseamnă că rețeaua neuronală artificială poate transforma activitatea cerebrală în pixeli.

Cercetătorii speră ca munca lor să conducă spre reconstrucția mentalului imaginar, care folosește circuitele creierului ca mod de procesare al imaginilor. Pe românește, ceea ce cercetătorii încearcă să facă este transmiterea informațiilor vizuale pe care le codifică creierul pentru a ajuta la emiterea gândurilor și viselor către computere, fără ca persoanele să folosească cuvinele sau click-uri de mouse. Pe viitor, o astfel de descoperire ar simplifica modul în care comunică persoanele care au suferit un atac cerebral de exemplu și au dificultăți în a se mișca și în a vorbi.

Sursă imagine: webeyn.com

Aveți mai jos un clip din timpul experimentelor, în care ne este arătat cum este interpretat de către inteligența artificială toată activitatea creierelor umane.

 

[Sursă imagine cover:  cienci4diccion.wordpress.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol