29 octombrie 2021, 0:29

Va putea inteligența artificială să creeze muzică?

Prof. Nick Bryan-Kinns, directorul Centrului de Tehnologie Media și Arte de la Universitatea Queen Mary din Londra, explică modul în care este compusă muzica de către inteligența artificială (AI), de ce această tehnologie nu va elimina creativitatea umanității și cum roboții ar putea deveni în curând parte a spectacolelor live.

Cât de ușor este să creezi muzică AI?

Instrumentele audio muzicale utilizează rețele neuronale care încearcă să imite modul în care funcționează creierul. Puteți încărca multă muzică în această rețea neuronală și aceasta învață tipare. Ceea ce este dificil la rețelele neuronale de astăzi este că sunt din ce în ce mai mari și devine din ce în ce mai greu pentru oameni să înțeleagă ce fac de fapt.

„Ajungem acum la un punct în care avem aceste cutii esențial negre în care punem muzică și apare o muzică nouă drăguță. Dar nu prea înțelegem detaliile”, a spus prof. Nick Bryan-Kinns.

Aceste rețele neuronale consumă, de asemenea, multă energie și va trebui să ne întrebăm dacă impactul asupra mediului merită această nouă muzică.

Ar putea vreodată o AI să dezvolte muzică?

Este posibil ca un computer să poată face sute de piese cu ușurință, dar există încă rolul de a alege al omului. Puteți încărca întreg catalogul pieselor lui Amy Winehouse într-un AI și va ieși muzică, dar cineva trebuie să o editeze, să decidă ce părți plac și ce părți trebuie să mai fie lucrate.

Problema este că încercăm să instruim AI pentru a face muzica ce ne place, dar nu-i permitem să facă muzicii ce-i place ei. Poate computerului îi place alt gen de muzică decât ne place nouă”, explică Bryan-Kinns.

AI va crea vreodată versuri care să aibă sens emoțional pentru oameni?

Bryan-Kinns este sceptic în privința aceasta. AI poate genera versuri care să fie interesante și cu flux narativ. Dar versurile pentru cântece se bazează de obicei pe experiențele vieții oamenilor, pe ceea ce li s-a întâmplat. Oamenii scriu despre dragoste, despre lucrurile greșite din viața lor sau despre privit răsăritul dimineața. AI nu face asta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.