15 aprilie 2024, 19:46

Inteligența Artificială nu va duce la pierderea locului de muncă, ci va transforma modul în care muncim

Temerile de automatizare bântuie demult viitorul muncii. Inteligența artificială generativă este acum cea mai recentă tehnologie care inspiră teamă și optimism. IA va spori locurile de muncă în viitor.

Utilizarea tot mai frecventă a instrumentelor bazate pe Inteligența Artificială lansează numeroase dileme etice și întrebări despre schimbările pe care le aduce această tehnologie. Printre acestea, regăsim și întrebările despre impactul IA asupra locurilor de muncă.

Un raport McKinsey din iunie 2023 a afirmat că IA generativă ar automatiza 60% până la 70% din volumul de muncă al angajaților.

IA înlocuiește deja locurile de muncă, responsabilă pentru aproape 4.000 de reduceri făcute în mai 2023, conform datelor de la Challenger, Gray & Christmas Inc. OpenAI – compania care a creat ChatGPT – estimează că 80% din forța de muncă din SUA ar avea cel puțin 10% locurile sale de muncă afectate de modelele lingvistice mari (LLM).

În prezent, instrumentele IA pot rezolva teste de liceu, examene de rezidențiat sau de intrare în barou. Acestea pot rezuma întâlniri și chiar pot scrie articole de știri. Însă IA nu va schimba doar locurile de muncă de birou. Generarea imaginilor și a videoclipurilor ar putea face posibilă producerea de fluxuri nesfârșite de imagini și filme fără ilustratori umani, operatori sau actori.

Inteligența artificială generativă ar putea afecta, de asemenea, în mod disproporționat locurile de muncă ale femeilor, potrivit unui studiu recent al Institutului Frank Hawkins Kenan pentru întreprinderi private. Aproximativ 79% dintre femeile care lucrează au posturi care sunt susceptibile de automatizare, comparativ cu 58% dintre bărbații care lucrează.

Totuși, mulți cercetători consideră că această tehnologie va contribui la emanciparea muncitorilor, nu la înlocuirea lor.

Cercetătorii recomandă să transferăm munca grea mașinilor, pentru a ne concentra pe părți mai satisfăcătoare ale muncii.

Cercetările recente realizate în rândurile consultanților și programatorilor arată că angajații care utilizează ChatGPT obțin rezultate mai bune, iar cei fără experiență se profesionalizează mai repede prin utilizarea IA.

Astfel, temerile legate de pierderea în masă a locurilor de muncă se vor dovedi exagerate, deși instrumentele IA vor continua să fie implementate la locul de muncă. Pentru a face față viitoarelor provocări și schimbări, angajații ar trebui să fie orientați către dobândirea de noi competențe tehnologice și digitale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol