24 iulie 2024, 16:34

Inteligența Artificială poate anticipa dezinformarea?

În lupta împotriva dezinformării, utilizarea Inteligenței Artificiale poate părea o abordare simplă și tentantă. Totuși, IA nu este încă pregătită pentru această sarcină, având în vedere că polarizarea la nivel social este atât de profundă, încât tot mai mulți oameni ignoră conținutul de tip fact-checking și sunt predispuși să nu aibă încredere într-o tehnologie pentru a efectua verificările complexe.

Ar trebui să înțelegem că dezinformarea nu este despre adevărat vs. fals, mai degrabă este despre modul în care sunt încadrate informațiile pentru a conduce către o concluzie eronată sau o narațiune înșelătoare.

Rolul AI în combaterea dezinformării trebuie să adopte o abordare bazată pe narațiuni. O astfel de abordare ar putea implica mai mult instrumente care formează împreună „motoare de anticipare a narațiunilor”.

Aceste motoare ar putea (1) să identifice narațiunile dominante, (2) să prognozeze modul în care ar putea evolua acestea pentru a încadra informații/evenimente viitoare și (3) să creeze mesaje pentru a dezminți narațiunile anticipate înainte ca acestea să apară.

Pentru a face acest lucru, sunt necesare mai multe etape în implementare: învățarea automată pe bază de IA care va evalua tendințele în discurs și sentiment și integrarea în modele probabilistice de apariție a evenimentelor și adaptare narativă.

IA ar putea crea apoi contra-narațiuni țintite pentru a explica de ce narațiunea anticipată este înșelătoare, folosind strategii precum propunerea de explicații alternative credibile sau recalibrarea emoțiilor. Această abordare trece dincolo de verificarea reactivă a faptelor la modelarea preventivă, recunoscând faptul că activitățile de contra-dezinformarea eficiente trebuie să atace narațiunea, nu informațiile din ele.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol