29 septembrie 2022, 16:02

Inteligența artificială prezice riscul de diabet prin măsurarea grăsimii din jurul inimii

O echipă condusă de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra a dezvoltat un nou instrument de inteligență artificială (AI) care este capabil să măsoare automat cantitatea de grăsime din jurul inimii din imaginile scanate cu rezonanță magnetică nucleară (RMN). Folosind noul instrument, echipa a reușit să arate că o cantitate mai mare de grăsime din jurul inimii este asociată cu riscuri semnificativ mai mari de diabet, independent de vârsta, sexul și indicele de masă corporală ale unei persoane. Cercetarea este publicată în revista Frontiers in Cardiovascular Medicine.

Distribuția grăsimilor în organism poate influența riscul unei persoane de a dezvolta diferite boli. Măsura frecvent utilizată a indicelui de masă corporală (IMC) reflectă în mare parte acumularea de grăsime sub piele, mai degrabă decât în ​​jurul organelor interne. Există sugestii că acumularea de grăsime în jurul inimii poate fi un bun indicator al bolilor de inimă și a fost legată de o serie de afecțiuni, inclusiv fibrilația atrială, diabetul și boala coronariană.

Echipa de cercetare a testat abilitatea algoritmului AI de a interpreta imagini din scanările RMN cardiace a mai mult de 45.000 de persoane. Echipa a descoperit că instrumentul AI a fost în măsură să determine cu exactitate cantitatea de grăsime din jurul inimii din aceste imagini și a putut, de asemenea, să calculeze riscul de diabet al unui pacient.

Acest instrument nou are o utilitate ridicată pentru cercetările viitoare și, dacă este demonstrată utilitatea clinică, poate fi aplicat în practica clinică, pentru a îmbunătăți îngrijirea pacientului. Această lucrare evidențiază valoarea colaborărilor interdisciplinare în cercetarea medicală, în special în cadrul imagisticii cardiovasculare.

Foto: Queen Mary University of London


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol