8 iunie 2022, 12:34

Inteligența artificială, utilizată pentru diagnosticul de Covid-19 din teste de sânge

Inteligența artificială este antrenată pentru a diagnostica COVID-19 folosind teste de sânge de rutină de laborator cu o acuratețe impresionantă, este concluzia unei noi cercetări.

„Cu noile mutații ale virusului SARS-COV-2, cu rate de transmitere mai mari, este imperativ să se diagnosticheze cazurile pozitive cât mai repede și cât mai precis posibil”, a atras atenția Samin Babaei Rikan, specialist la departamentul de inginerie informatică de la Universitatea Urmia din Iran, prim autorul cercetării. Acesta a pus la punct un sistem rapid, precis și automat pentru diagnosticarea COVID-19, care poate fi foarte util medicilor.

Grupul de cercetare a remarcat că testele PCR, radiografiile toracice și scanările CT toracice sunt toate utilizate în prezent pentru a diagnostica COVID-19, dar toate trei au propriile defecte care le fac să nu fie ideale. Pentru a vedea dacă ar putea oferi clinicienilor o altă opțiune, Rikan a testat capacitatea a șapte modele de învățare automată și a patru modele de învățare profundă de a diagnostica COVID-19 utilizând teste de sânge. Fiecare model a fost dezvoltat și antrenat folosind trei seturi de date diferite de teste de sânge care au conținut cazuri pozitive și negative de COVID-19.

În general, grupul a avut cel mai consistent succes cu modelul rețelei neuronale profunde (DNN). Pentru cele trei seturi de date, acuratețea sa a fost măsurată ca 92,11%, 93,16% și, respectiv, 93,33%. Sensibilitatea modelului (96,14%, 93,27% și 77,05%) și specificitatea (84,56%, 93,02% și 95,27%) pentru cele trei seturi de date diferite au fost, de asemenea, deosebit de puternice.

Aria modelului sub curba ROC pentru cele trei seturi de date, între timp, a fost de 92,2%, 93,2% și 85,97%. DNN a fost, de asemenea, mai rapid și mai eficient decât orice alt model AI, au adăugat autorii.

„Pe baza rezultatelor obținute, se poate spune că modelul DNN propus în acest studiu este printre cele mai precise și mai rapide modele introduse în literatură până în prezent”, au scris autorii. „Modelul nostru propus este un instrument automat care poate ajuta clinicienii să diagnosticheze boala COVID-19. Utilizarea modelelor bazate pe inteligență artificială pentru diagnosticarea COVID-19 este mai precisă decât metodele tradiționale care necesită experiență și timp pentru a diagnostica,” e de părere Samin Babaei Rikan, potrivit siteului AI in Healthcare.com.

Cercetătorii Clinicii Mayo cred că un EKG îmbunătățit cu AI poate fi folosit ca un test de screening rapid și fiabil pentru a exclude COVID-19. Infecția cu virusul care provoacă COVID-19 creează modificări electrice subtile în inimă, iar AI poate detecta aceste modificări, este constatarea unui studiu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol