4 decembrie 2021, 3:14

Inteligența artificială va crește PIB-ului global cu 14% până în 2030. Ce arată studiul PwC?

Ca rezultat al implementării inteligenței artificiale (IA), un studiu PwC spune că până în anul 2030 PIB-ul global ar putea crește cu până la 14%. Se pare că acest procent este echivalent cu un plus de 15,7 mii de miliarde de dolari, ceea ce face ca IA să reprezinte o bună oportunitate comercială din economia actuală aflată în continuă schimbare.

Denumirea acestui raport este de ”PwC Sizing the prize”. Astfel, având în vedere că multe dintre procesele sectoarelor bazate pe capital, cum ar fi producția sau transpotul, vor avea unele din cele mai mari câștiguri datorate IA. Din 6,6 mii de miliarde sunt previzionate să provină din creșterea de productivitate, în timp ce 9,1 mii de miliarde de dolari vor proveni din efectele de rundă a doua la nivelul consumului.

Sursa: wall-street.ro

Trei factori vor genera acestă creștere:

  • câștigurile de productivitate obținute prin automatizarea proceselor de afaceri (inclusiv prin utilizarea roboților și a vehiculelor autonome);
  • câștigurile de productivitate obținute prin dezvoltarea forței de muncă existente de către companii cu sprijinul tehnologiei IA (inteligență artificială asistată de om și augmentată)
  • cerere de consum crescută ca rezultat al disponibilității produselor și serviciilor personalizate și/sau de o calitate superioară datorită  îmbunătățirilor aduse cu ajutorul IA.

Mai toate aspectele bazate pe modul în care lucrăm sau trăim au devenit din ce în ce mai digitalizate în ultimul deceniu, întrucât, internetul, dar și tehnologiile mobile au adus primul val al transformării digitale cunoscut drept ”Internet of People”. De asemenea, studiul mai preconizează și faptu că volumul de informații generat de ”Internet of Things” (IoT) va fi de câteva ori mai mare, în comparație cu volumul de informații oferit de ”Internet of People”. Așa că există posibilitatea ca pe termen scurt, potențialul de creștere economică datorat Inteligenței Artificiale să provină din îmbunătățirea productivității.

În altă ordine de idei, cercetătorii se așteaptă ca creșterea productivității muncii să reprezinte peste 55% în rândul contribuțiilor aduse la PIB de Inteligența Artificială în perioada 2017 – 2030, incluzând automatizarea sarcinilor de rutină, îmbunătățirea abilităților angajaților precum și degrevarea lor de sarcini repetitive pentru a se putea concentra pe activități cu valoare adăugată. Cu siguranță, sectoarele bazate intensiv pe capital, precum producția sau transportul, vor înregistra cele mai mari câștiguri datorate IA, având în vedere că multe dintre procesele lor operaționale sunt predispuse automatizării. Creșterea PIB-ului, drept rezultat al îmbunătățirii produselor și schimbărilor ulterioare la nivelul cererii, al comportamentului consumatorilor dar și consumului, toate datorate IA, va depăși creșterea provenită din câștigurile de productivitate. Raportul estimează că aceasta va furniza un plus de 9 mii de miliarde de dolari la PIB-ul global în 2030.

Sursa: news.ro

Avantajul unei perspective superioare asupra clienților, îl vor avea industriile și sectoarele care vor adopta din timp potențialul inteligenței artificiale și vor investi în el. Desigur, beneficiile competitive imediate includ o capacitate îmbunătățită de a înțelege preferințele consumatorilor precum și o capacitate consolidată de a-și adapta produsele pentru a corespunde acestor cereri individuale. Acționând în acest fel, companiile ar putea să își consolideze poziția, obținând cote mai mari de piață.

Liderii de piață vor fi reprezentați de acestea și vor avea posibilitatea de a modela procesele de dezvoltare ale produselor în jurul unui volum semnificativ de informații legat de clienți. În plus, acest lucru va genera dificultăți competitorilor care nu vor reuși să țină pasul, fapt ce va crea un avantaj de necontestat companiilor care au investit încă de timpuriu în IA.

Anumite economii au potențialul de a înregistra câștiguri mai mari, comparativ cu altele, atât în termeni absoluți, cât și în termeni relativi. Se așteaptă ca America de Nord (cu un impact de 14,5% în PIB) și China (26,1%) să înregistreze cele mai mari câștiguri economice, fiind estimat că inteligența artificială va contribui la creșterea PIB-ului celor două economii cu 10,7 mii de miliarde de dolari până în 2030. Cifra va reprezenta 70% din impactul economic pe care inteligența artificială îl va avea la nivel global. În același timp, Europa și Asia de Sud-Est vor avea o creștere economică de 3,4 mii de miliarde de dolari până în 2030, potrivit hotnews.ro.

Sursa: zf.ro

“Impactul IA asupra productivității ar putea fi decisiv, iar companiile care nu se vor adapta și nu vor adopta inteligența artificială s-ar putea să devină necompetitive. În ceea ce privește perspectivele dezvoltării tehnologiei inteligenței artificiale la nivel local, România are un potențial semnificativ care este alimentat de un mare număr de talente în domeniile roboticii, tehnologiei și IT, fapt evidențiat și de recentul succes la nivel global al UiPath. Pentru România, adoptarea noilor tehnologii încă din faza de pionierat ar putea fi o șansă pentru recuperarea în ritm rapid a decalajelor de dezvoltare față de statele vest-europene.”, declară liderul Departamentului de consultanță pentru afaceri, PwC România, Luca Martini.

Industriile care vor fi cele mai afectate  de adoptarea IA, este așteptat ca pe termen scurt (0-3 ani) cel mai mare potențial impact asupra consumului să fie vizibil în retail, tehnologie și serviciile financiare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Corina

    20 septembrie

    Foarte interesant articolul, multumesc pentru postare.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.