21 iunie 2024, 4:29

Inteligența artificială ”va spune” dacă nodulii pulmonari detectați prin CT vor deveni canceroși

Cercetătorii americani au „învățat” inteligența artificială (IA) să spună cu acuratețe dacă nodulii pulmonari detectați prin tomografie computerizată (CT) cu doză mică vor deveni canceroși, potrivit unui studiu publicat în revista Radiology.
Cel pulmonar este principala cauză de deces din cauza cancerului la nivel mondial. În 2020 s-au înregistrat 1,8 milioane de decese din cauza cancerului pulmonar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, citate de press.rsna.org.
Cercetătorii americani au creat un algoritm pe baza a 16.000 de imagini, dintre care 1.249 cazuri maligne.
„În mod normal, cancerul de plămâni se vede la CT sub formă de noduli, cei mai mulți fiind benigni și nefiind nevoie de alte investigații clinice. Iată de ce distincția dintre cei buni și cei răi este crucială în detectarea prematură a bolii.
Algoritmul propus nu necesită aprecierea subiectivă a caracteristicilor nodulului, putând reduce în mod substanțial variabilitatea provenită din interpretarea umană a CT-urilor. (…) Asta ar putea duce la mai puține intervenții inutile, la un volum mai mic de muncă pentru radiologi și la costuri mai mici pentru scanarea de rutină în vederea prevenirii cancerului (screening – n.tr.)”, a declarat Kiran Vaidhya Venkadesh, de la Radboud University Medical Center din Nijmegen, Olanda, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii intenționează să continue îmbunătățirea algoritmului, prin încorporarea unor parametri clinici precum vârsta, sexul și istoricul de fumător al pacientului. Ei mai intenționează să adauge un algoritm care să ia în calcul mai multe examinări CT efectuate de pacient.
Sursa foto: Anna Shvets (pexels.com)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol