20 aprilie 2024, 14:52

Interactiv și distractiv. Primul muzeu de matematică din lume

Totul a început când în 1993 profesorul Beutelspacher le-a oferit studenților un proiect ce cuprindea două sarcini: să construiască un model geometric și să explice cum a fost implicată matematica. Participanții au dat dovadă de pasiune și au făcut modele atât de frumoase încât a fost clar: alții trebuiau să vadă asta!

„Modele geometrice – matematică la atingere”

Opt elevi au lucrat o jumătate de împreună cu profesorul Beutelspacher la prima expoziție. Aceasta a avut loc într-o sală de seminar din cadrul Universității din Giessen și au fost prezentate exponate care sunt și astăzi importante pentru Mathematikum, de exemplu: „Tetrahedron în cub”, „Totul drept, rotund oricum”sau „Platon solid”. Un total de 1.500 de persoane au vizitat expoziția.

Astfel, pe 19 noiembrie 2002 a fost deschis primul muzeu de matematică. Datorită prezenței președintelui federal Johannes Rau, deschiderea a primit o atenție deosebită la nivel național. Mathematikum, așa cum a fost denumit, a început cu aproximativ 50 de exponate, toate realizate de Werkstatt der Mathematik.

Începând cu anul 2004, în fiecare an a avut loc o expoziție de artă la Mathematikum. Pasionații de matematică beneficiază de o expoziție nouă în fiecare an, bucurându-se de latura interactivă a matematicii. Prin urmare, cu mai mult de 100 de evenimente pe an, Mathematikum oferă programe atractive pentru toate grupurile de interes care doresc să descopere matematica.

Vizitatorii de toate vârstele au parte de activități interactive, care le pun mintea la contribuție: ei creează puzzle-uri, construiesc poduri, au posibilitatea de a sta într-un balon de săpun gigant și multe altele.

Mathematikum este deschis în fiecare zi a anului, excepție făcând zilele de 24, 25 și 31 decembrie. De asemenea, prețul variază de la 6 € la 18 €.

Iată câteva din pricipalele atracții!

Balon de săpun uriaș

Sursa www.mathematikum.de

Oglinda simetriei

Sursa www.mathematikum.de

The big ball track

Sursa www.mathematikum.de

Podul Leonardo

Sursa www.mathematikum.de

Spirala lui Pi

Sursa www.mathematikum.de

Bilele plutitoare

Sursa www.mathematikum.de

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul oficial al muzeului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol