23 octombrie 2020, 13:47

InterContinental, simbol al Capitalei: de la „Nea Mărin Miliardar” la evenimentele din ’89

Hotelul InterContinental a fost și a rămas de-a lungul timpului unul dintre principalele simboluri ale Bucureștiului. Acesta a fost primul hotel de cinci stele din țara noastră și al doilea construit de lațul hotelier după cel din Iugoslavia.

Dacă dăm timpul înapoi există în spațiul online mărturii a celor care au lucrat la hotel conform cărora oamenii de pe stradă mereu îi rugau pe constructori să-i lase măcar în hol să admire edificiul. Pentru ridicarea acestui hotel, care a avut loc în același timp cu lucrările la Teatrul Național, au fost cheltuite circa șase milioane de dolari și a rămas până în ziua de astăzi cel mai mare hotel din București. În anul 1967 a fost începută construcția celor peste 400 de camere dotate conform celor mai înalte standarde (din care în ziua de astăzi mai sunt utilizate doar 200) însă aceasta a fost finalizată abia în luna mai a anului 1971.

Despre Sala Rotundă din hotel se știe că a fost ornată de către pictorul Sabin Bălașa, iar din acest motiv acum face parte din Patrimoniul Național de Artă. Construcția dispune încă de un restaurant, un bar și o braserie. Punctul de rezistentă fiind de fapt piscina amplasată la etajul 22.

Sursă foto: a1.ro

Despre cel mai scump apartament aflat la etajul 19 din hotel majoritatea oamenilor au aflat după ce aici a fost filmat „Nea Mărin Miliardar” în anul 1979. Film care l-a avut pe Amza Pellea în rolul principal.

Sursă foto: romania-actualitati.ro

Un alt eveniment important la care a fost martor edificiul este chiar Revoluția din 1989. Zona din fața hotelului a fost locul de întâlnire pentru revoluționari, dar și locul unde își strigau cel mai tare problemele. Acest lucru se întâmpla deoarece aici erau cazați aproape toți jurnaliștii străini, care puteau să transmită mai departe ce se petrecea cu regimul Ceaușescu. Lucru care s-a și întâmplat, cele mai multe filmări au fost transmise în Occident despre evenimentele petrecute chiar de la ferestrele hotelului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.