20 iunie 2024, 2:09

Intervenție neurochirurgicală realizată, în premieră, la Spitalul Militar Central din București. VIDEO

Luni, 4 aprilie, a avut loc, în cadrul Blocului operator al Secției Neurochirurgie din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, o interventie neurochirurgicală realizată în premieră pentru unitatea medicală.

Procedura chirurgicală a vizat o pacientă în vârstă de 41 de ani, diagnosticată, în anul 2019, cu adenocarcinom ovarian, dublu operat, care s-a adresat spitalului acuzând frecvente episoade cefaleice (o aparentă durere de cap banală).

Trebuie menționat că, în cazul pacienților cu istoric oncologic, durerea de cap poate sugera prezența unor metastaze cerebrale, motiv pentru care aceștia trebuie investigați prin mijloace specifice.

Cinci leziuni cerebrale

În cazul de față fost necesar un examen CT cerebral cu substanță de contrast care a relevat prezența a 5 leziuni cu dimensiuni cuprinse între 10 si 43 mm, dispuse câte două în fiecare emisfer cerebral și una în cerebel.

Pentru a evalua corect si rapid extensia bolii de bază, investigațiile imagistice au fost completate cu un CT toraco-abdomino-pelvin cu substanță de contrast, investigație imagistică ce a evidențiat alte trei  metastaze cu localizare pulmonară, cu dimensiuni reduse, în progresie de la 2 la 5 mm în 6 luni.

Examinarea clinică și neurologică a pacientei a demonstrat un minim deficit motor la nivelul membrului inferior stâng, în porțiunea sa distală, cauzat, aparent, de una dintre metastazele de dimensiuni mai mici.

În contextul vârstei pacientei, a caracterului paucisimptomatic al leziunilor precum și a absenței altor leziuni semnificative la o pacientă aflată la a doua linie chimioterapică, cu leziuni cerebrale voluminoase care nu se pretează la radioterapie cerebrală, s-a pus problema rezecției metastazelor cerebrale: dacă și câte dintre acestea trebuie rezecate.

Echipă medicală multidisciplinară

Astfel, s-a creat o echipă medicală multidisciplinară formată din oncologul curant, neurochirurg si radioterapeut, echipă care a stabilit necesitatea intervenției chirurgicale având ca viză ablația completă a leziunilor, însă numai dacă aceasta este posibilă fără a avea ca urmare crearea unui deficit neurologic postchirurgical. 

În acest context complex, s-a decis intervenția chirurgicală care a durat aproxinativ 7 ore, pacienta fiind operată în trei poziții: sitting, semisitting si decubit dorsal, pozitii care diferă numai prin modificarea mesei chirurgicale, nu și prin poziționarea pacientului, câstigându-se, astfel, timp prețios.

Ablația țesutului tumoral s-a realizat cu o înaltă precizie, obținută prin utilizarea aspiratorului ultrasonic, iar rezecția tumorilor prin intermediul a cinci incizii minim invazive a fost posibilă cu ajutorul sistemului de neuronavigatie.

Un alt element principal al planificării preoperatorii a avut la bază reconstrucția tridimensională a formațiunilor tumorale, tehnică folosită rareori în neurochirugie, însă care oferă o viziune în detaliu asupra intervenției ce urmează.

Echipă condusă de un medic tânăr

Intervenția a decurs liniar, fiind pregatită, în prealabil, până în cel mai mic detaliu, de echipa chirurgicală condusă de căpitan medic Georgian Ciobotaru, un medic tânăr aflat abia în cea de-a treia lună de la finalizarea rezidențiatului. Protocolul intra- și post-operator anestezic a fost asigurat de ehipa condusă de Col. medic Conf. univ. dr. Dan Corneci.

Ținând cont de ameliorarea examenului neurologic, acesta fiind în parametri normali la 24 de ore postoperator, pacienta a putut fi externată, în siguranță, la aproape 36 de ore de la finalizarea intervenției.

Sursa: Spitalul Militar Central


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol