17 iunie 2022, 13:33

INTERVIURILE Editiadedimineata.ro: Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței: Am deschis o investigație împotriva Hidroelectrica

Invitat astăzi la interviurile Edițiadedimineata.ro a fost președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Printre temele abordate, Bogdan Chirițoiu a comentat și asupra unei analize recente pe care instituția pe care o conduce a efectuat-o în contextul variațiilor mari înregistrate în ultima vreme privind prețul energiei.

„Ca la toate lucrurile există și părți pozitive și părți negative. Și, mai ales, că emisiunea dumneavostră încearcă să arate că sunt și părți pozitive, nu numai negative. O să încep cu partea asta. O să spun că, per ansamblu, pe piața de electricitate în România, avem un număr mare de producători, toate tranzacțiile prin lege se fac prin bursă, deci există o transparență mai mare, sunt lichidități mari pe piață, și asta se vede pentru că prețurile, în general, în România sunt mai mici decât în alte țări din Uniunea Europeană, este un exportator de electricitate, deci clar că avem prețuri mai mici, din moment ce se poate exporta de la noi. Deci asta este partea pozitivă. Există suspiciuni prin faptul că, sau supiciuni privind, dacă vreți, o manipulare a pieței, un comportament al pieței care spune că sunt momente când nu ofertezi pentru că prețul aici e mic, și prefer să aștept să vând în altă parte, pentru un preț mai mare. Noi susprectăm Hidroelectrica, care este un actor important, individual este cel mai mare producător de electricitate. Deci pe ei îi suspectăm că ar avea această abordare strategică, că nu furnizează electricitate în anumite momente, de ce să nu furnizeze electricitate pe piață, așa numita piață pentru ziua următoare, care este principalul instrument prin care se tranzacționează electricitatea în România, așteptând ca prețurile să le ofere pe piața de echilibrare, unde prețurile sunt mai mari. Din cauza asta, am deschis o investigație împotriva Hidroelectrica, inclusiv am făcut inspecții la sediul lor și la sediul Transelectrica, la Transelectrica numai ca să obținem informații privind Hidroelectrica, nu suspectăm Transelectrica de încălcarea legii, investigația momentan urmărește numai Hidroelectrica. Va trebui să vedem dacă suspiciunile noastre se confirmă și dacă vom constata că există o încălcare a legii. Ce este important prin investigația asta, urmărim să îmbunătățim funcționarea legii, care spun că per ansamblu e ok, dar sunt lucruri care pot fi corectate, astfel să avem prețuri cât se poate de mici pentru consumatorii noștri, atât casnici, cât și industriali.

Puteți urmăriți declarația de la minutul 2:12, la minutul 14:56.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol