19 septembrie 2020, 14:38

INTERVIURILE Editiadedimineata.ro: Președintele Consiliului Concurenței: Sunt cazuri în care medicamentele fără rețetă de la noi sunt mai scumpe decât în UE

Președintele Consiliului Concurenței a fost prezent astăzi la interviurile Editiadedimineata.ro, unde  a vorbit despre cel mai recent demers al instituției pe care o prezidează.

Astfel,  după ce Consiliul Concurenței a declanșat o analiză privind producția și comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, dar și a suplimentelor alimentare, Bogdan Chirițoiu a oferit câteva detalii referitoare la scopul acestei acțiuni.

Nu suspectăm în momentul de față o încălcare a legii în această zonă și vrem să avem mai multe date pentru că este o piață importantă și una pe care noi nu am fost foarte prezenți până acum. Ani de zile am făcut analize și investigații și am aplicat sancțiuni pe piața comercializării cu rețetă. Nu spun că lucrurile merg perfect pe zona asta, dar deja avem o imagine conturată. Undeva, credem că știm cum stau lucrurile pe piața medicamentelor cu rețetă. Nu avem date privind piața medicamentelor fără rețetă, care este foarte diferită de prima deoarece nu este reglementată. Dacă la medicamentele cu rețetă este un preț maxim stabilit de stat, piața medicamentelor fără rețetă este o piață liberă. Fiecare distribuitor, producător și farmacie poate să stabilească ce preț crede. Din punctul ăsta de vedere seamănă mai mult cu o piață obișnuită de produse alimentare. Deci, vrem să înțelegem cum funcționează această piață. Anecdotic, pentru că nu avem încă datele, sunt cazuri în care medicamentele de la noi (cele fără rețetă) sunt mai scumpe decât în Uniune. Iarăși, diferit de alte țări, avem mult mai multe reclame la medicamente. Nu cred că e vreo țară în Europa în care călătorești și deschizi televizorul, să vezi atâtea reclame la produsele medicamentoase cum vedeți la noi. Sunt lucruri care ne surprind și tocmai când e ceva surprinzător, încerci să îl înțelegi. Că o să descoperim lucruri ilegale sau nu o să rămână de văzut. Probabil o să facem recomandări privind îmbunătățirea funcționării pieții, dar lucrurile sunt la început. Este o piață importantă deoarece un sfert din consumul de medicamente din Românie e legat de această piață, deci vorbim despre aproximativ un miliard de euro.”

Puteți urmăriți declarația de la minutul 5:11, la minutul 7:46.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.