28 martie 2024, 10:57

Evenimente de intoxicație alimentară scurte și aparent ușoare ar putea cauza cancere de colon

O descoperire realizată de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg ar putea face lumină în privința cauzei care duce la apariția milioanelor de cazuri de cancer colorectal înregistrate anual în lume.

„Tulpinile de bacterii care provoacă simptome comune de intoxicație alimentară conțin adesea o toxină care poate deteriora ADN-ul în celulele intestinale, potențial declanșând cancer de colon”, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.
Descoperirea lansează posibilitatea ca unele dintre cele aproximativ două milioane de cazuri noi de cancer colorectal înregistrate în fiecare an în întreaga lume să provină din evenimente de intoxicație alimentară scurte și aparent ușoare. De asemenea, indică posibilitatea unor viitoare medicamente care previn cancerul colorectal prin neutralizarea toxinei nou identificate, scrie sciencedaily.com.
Studul a fost efectuat pe șoricei, deci mai este mult de cercetat până se confirmă ipoteza și pe oameni și până se translatează în domeniul clinic. Dar este o direcție de studiu serioasă.

Concluziile au fost publicate săptămâna trecută în numărul din ianuarie al revistei online, Cancer Discovery.

Cercetările anterioare au sugerat că anumite bacterii din intestin pot declanșa cancerul colorectal prin infecții repetate care duc la inflamația cronică a intestinului. Infecțiile pe termen scurt care provoacă intoxicații alimentare, inclusiv diareea călătorului, care se rezolvă în mod normal într-o zi sau două, au fost considerate în mod tradițional necancerigene.

„Sperăm că acest studiu va motiva alți cercetători să facă studii epidemiologice pentru a investiga această legătură potențială între infecțiile diareice pasagere și dezvoltarea cancerului de colon”, spune autorul principal al studiului, dr. Fengyi Wan, profesor asociat în cadrul departamentului de biochimie și biologie moleculară de la Johns Hopkins Bloomberg School.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a efectuat experimente cu un model de șoarece de boală diareică bacteriană folosind bacteria Citrobacter rodentium, asemănătoare tulpinii microbului infecțios uman Escherichia coli, care cauzează diaree la om. Cercetătorii au observat că infecția cu Citrobacter a arătat rapid semne de deteriorare a ADN-ului în celulele mucoasei intestinului la șoareci.

De asemenea, oamenii de știință au remarcat că daunele depind de un mecanism prezent în bacterii, numit sistemul de secreție de tip 3 (T3SS/TTSS). Bacteriile precum Citrobacter și tulpinile E. coli cauzatoare de diaree, folosesc acest mecanism pentru a injecta proteine în celulele gazdă. Mecanismul facilitează creșterea și supraviețuirea microbilor invadatori.

Cercetătorii au reușit să identifice UshA ca fiind proteina injectată de T3SS, responsabilă de deteriorarea ADN-ului. Ei au descoperit că UshA, care poate fi produsă și de E. coli cauzatoare de diaree, conține un segment scurt cu o activitate enzimatică care poate rupe ADN-ul.

Pentru cercetători este încă neclar ce funcție îndeplinește acest element, care poate rupe ADN-ul, în ciclul de viață al Citrobacter. În timpul studiului, ștergerea acestui element nu a părut să afecteze creșterea sau supraviețuirea bacteriilor. Cercetătorii au găsit în schimb dovezi clare, în studiul cu modele de șoarece, că UshA poate avea un efect cauzator de cancer asupra gazdei infectate.

Oamenii de știință au făcut experimente pe o linie de șoareci alterați genetic să dezvolte spontan tumori de colon și au descoperit că infectarea acestor șoareci cu Citrobacter care conține UshA a accelerat dramatic dezvoltarea tumorii. În schimb, infecția cu Citrobacter proiectată fără gena UshA nu a avut niciun efect în accelerarea dezvoltării tumorii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol