27 februarie 2021, 2:34

Întrebarea pe care ne-o punem cu toţii: poţi răspândi virusul în perioada de incubaţie?

Noul coronavirus ne-a (re)adus în vocabular termeni şi expresii rar folosite de specialiştii în domeniul medical. Şi ne ridică zilnic semne de întrebare. Unele, chiar, dintre cele mai simple.

Până la urmă ce reprezintă o perioadă de incubaţie? Putem răspândi virusul în perioada de incubaţie?

Răspunsul la cea de-a doua întrebare vine, desigur, de la specialişti.

Dar să lămurim cum e cu incubaţia

Aceasta este perioada de timp care se scurge între contaminarea organismului cu un agent patogen (contractarea, şi nu cum greşit se spune „contactare” a virusului, de exemplu) şi apariţia primelor semne (simptome) ale bolii.

În cazul de faţă, agentul patogen este noul coronavius. Îi spunem „nou”, fiindcă el face parte dintr-o familie mai mare de coronavirusuri, dar este un „pui” care şi-a făcut apariţia „pe piaţă” la finele lui 2019.

În cazul lui, simptomele pot apărea într-un interval cuprins între 1 şi 14 zile după ce o persoană a fost infectată, perioada medie de incubaţie fiind de 5-6 zile. Din păcate, specialiştii chinezi au semnalat şi perioade de incubaţie mai mari de 14 zile (chiar 27) la unele cazuri, dar acelea erau excepţii.

Răspândire

Virusul se poate răspândi înainte ca simptomele să îşi facă apariţia. Acest lucru înseamnă că o persoană care nu prezintă niciun simptom, dar este deja infectată, se poate întâlni cu o alta, şi răspândi virusul.

De aici vin măsurile de distanţare socială şi carantină sau izolare la domiciliu impuse de autorităţi.

Persoanele contaminate cu noul coronavirus pot transmite infecţia cu una până la trei zile înainte de apariţia simptomelor, conform unui studiu publicat de Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), scrie Reuters.

Distanţare socială

Studiul, care a subliniat importanţa distanţării sociale în lupta contra epidemiei de coronavirus, a analizat 243 de cazuri de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, raportate în Singapore între 23 ianuarie şi 16 martie.

Cercetarea a identificat şapte „grupuri” în care transmiterea pre-simptomatică a fost probabilă, iar în patru astfel de grupuri, unde data expunerii a putut fi determinată, transmiterea pre-simptomatică a avut loc cu una până la trei zile înainte de apariţia simptomelor la pacientul-sursă.

Dintre cazurile din Singapore, 157 au fost dobândite local, iar zece au fost transmise probabil înainte de apariţia simptomelor.

Transmisibilitate

Concluziile sugerează că, pentru stoparea pandemiei, este posibil să nu fie suficient ca oamenii care prezintă simptome să limiteze contactul cu alte persoane, au notat cercetătorii în rezultatele studiului, publicate miercuri în Morbidity and Mortality Weekly Report al CDC.

Rezultatele studiului sporesc provocările asociate măsurilor de izolare, au scris cercetătorii, care au precizat însă că magnitudinea impactului depinde de amploarea şi de durata transmisibilităţii pe perioada în care un pacient este pre-simptomatic, iar acest lucru nu a fost deocamdată stabilit clar.

Autorii studiului au sugerat că autorităţile sanitare care realizează urmărirea contactelor persoanelor contaminate ar trebui să ia în considerare includerea unei perioade de dinainte de debutul simptomelor pentru posibilitatea acestui tip de contagiune.

Contaminare

Contaminarea poate avea loc prin picături respiratorii sau chiar prin vorbire şi alte activităţi vocale, cum ar fi cântatul.

Deşi cazurile au fost cercetate cu atenţie, CDC a notat că există posibilitatea ca o sursă necunoscută să fi provocat contaminarea grupurilor. Totodată, concluziile ar putea fi afectate de raportarea incorectă a cazurilor, mai ales dacă pacienţii au avut simptome uşoare.

Ţinând cont de faptul că în prezent testarea este concentrată pe persoanele care prezintă simptome, cazurile de infectare asimptomatice ar putea fi insuficient detectate, estimează cercetătorii.

Cu toate acestea, datele CDC se adaugă rapoartelor anterioare ale cazurilor individuale din China care au indicat că virusul se poate răspândi înainte de apariţia simptomelor, notează Reuters.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.