13 august 2020, 3:02

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se pregătesc pentru Revoluția industrială 4.0

Sunt întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din România pregătite pentru a se adapta la Revoluția industrială 4.0? Este o întrebare la care încearcă să răspundă un studiu realizat în cadrul proiectului ”Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la revoluția indistrială 4.0”, finanțat de Interreg Europe și desfășurat de OIR POSDRU București-Ilfov.

Parteneriat

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu alți 7 parteneri din 6 țări.

Procesul prin care s-a realizat acest studiu respectă principiile și metodologia caracteristice cercetării sociologice, fără a fi încadrat strict în acest domeniu.

Etapele urmate au fost: alegerea temei de cercetare, trecerea în revistă  a bibliografiei, selectarea planului de cercetare prin alegerea unei metode de cercetare (chestionarul), efectuarea cercetării, strângerea datelor și înregistrarea informațiilor, interpretarea rezultatelor, prelucrarea datelor adunate și raportarea descoperirilor prin redactarea raportului de cercetare.

Obiectivul studiului

Obiectivul studiului a fost înțelegerea nevoilor de dezvoltare ale IMM-urilor în ceea ce privește Revoluția Industrială 4.0, iar concluzia principală a fost că subiectul este de actualitate, prezintă un real interes în rândul tuturor stakeholderilor (IMM-uri și reprezentanți ai administrației publice), nevoile de perfecționare și dorința de adaptare fiind exprimate foarte clar.

Exprimat în procente, cei mai interesați au fost: IMM-uri start-up (62%), cu vechime  de funcționare 1-5 ani (61%), cu număr mic de angajați:  0-10 (89%), din zona serviciilor (38%). Cea mai interesată regiune a fost Nord-Vest (23%), iar cea mai puțin interesată a fost Nord-Est (6%). Topul ariilor in care IMM-ul este influențat de digitalizare este: strategia generală a afacerii (36%), IT (29%) și producția (28%).

Alte procente se referă la cât de pregătite se simt IMM-urile din punct de vedere al bagajului de informații pe care îl dețin: 71% dintre respondenți au declarat ca au nevoie de cunoștințe  despre revoluția 4.0, in timp ce 72%  dintre respondenți au început sa se pregătească pentru provocările  acesteia, dar numai 22% au și început schimbările necesare adaptării.

Obiective secundare

Obiectivele secundare ale studiului au fost:

  1. Adaptarea la provocările pe care le aduce Revoluția Industrială 4.0 pentru antreprenorii, managerii, angajații IMM-ului.
  2. Îmbunătățirea instrumentelor de politici publice care susțin IMM-urile in transformarea lor tehnologică, organizațională si culturală

Majoritatea IMM-urilor respondente la acest studiu apreciază Revoluția 4.0 drept o oportunitate, în proporție de 98% și doar 6% dintre ei o percep ca pe o amenințare.

De asemenea, a fost exprimat interesul major al respondenților față de tehnologiile definitorii ale Revoluției industriale 4.0 și față de atragerea de fonduri europene pentru adaptarea la digitalizare (69%), precum și  dezvoltarea cunoștințelor  (67%) in acest domeniu cu punerea lor in practică imediată (113%, schimb de experiență, mentorat).

Concluzia studiului

Dacă ar fi sa reducem la o singura concluzie rezultatul acestui studiu, aceasta ar fi: subiectul este de actualitate, prezintă un real interes în rândul tuturor stakeholderilor (IMM-uri și reprezentanți ai administrației publice), nevoile de perfecționare și dorința de adaptare fiind exprimate cu claritate.

Proiectul “ Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la Revoluția Industrială 4.0” (40Ready) a fost prezentat la 9 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului, Centrul Internațional de Conferințe, în cadrul  STARTUP NEXT, eveniment dedicat beneficiarilor și  Start Up-urilor finanțate prin schemele de ajutor din cadrul Programului Operațional Capital Uman.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla accesând site-urile oficiale OIR POSDRU București- Ilfov si Interreg Europe:

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.