10 decembrie 2023, 15:35

Inundații apocaliptice în Slovenia

Ploile torențiale descrise de echipele de intervenție ca fiind de proporții „biblice” au lovit vineri nordul și vestul Sloveniei, perturbând traficul și provocând pene de curent. Elicopterele au evacuat oamenii din zonele afectate. Trei persoane au murit.

Agenția de Mediu din Slovenia a emis o avertizare cod roșu privind inundațiile pe scară largă. Meteorologii spun că ploile abundente, care se vor extinde în Croația și Bosnia, nu se vor opri în următoarele 24 de ore.

Salvatorii s-au străduit să ajungă în zonele inundate și au rugat populația să aducă bărci de cauciuc în locurile unde drumurile au fost închise.
Elicopterele au evacuat persoanele blocate în casele lor din orașul Skofja Loka, unde mașinile au fost luate de torenți.

„Nu am mai văzut astfel de inundații, nu au mai fost, nu doar în ultimii 500 de ani, ci în ultimii 1.000 de ani”, a declarat Roman Kocilija, șeful salvatorilor din satul Most pri Komendi, potrivit Reuters.

El a mai spus că nivelul apei este de aproximativ doi metri. Aproape toate drumurile regionale din nordul țării au fost închise, precum și unele linii de cale ferată.

Autostrada care leagă capitala Ljubljana de nordul ţării a trebuit să fie închisă din cauza revărsării râurilor, care au distrus poduri şi mai multe case, potrivit site-ului de ştiri N1 Info. Electricitatea a fost întreruptă în aproximativ 16.000 de locuinţe.

„Unele zone au fost complet izolate, iar comunicaţiile sunt, de asemenea, dificile”, a declarat Srecko Sestan, şeful serviciului de protecţie civilă al ţării, referindu-se la operaţiunile de salvare.

Premierul Robert Golob şi-a întrerupt vacanţa şi a convocat o reuniune de criză pentru sâmbătă. Armata s-a alăturat echipelor de salvatori şi pompierilor pentru a ajuta locuitorii din zonele cele mai afectate.

UPDATE: „Trei persoane au murit în ultimele 24 de ore în incidente legate de fenomene meteorologice”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Maja Adlesic. Este vorba de doi turişti olandezi, care au fost găsiţi fără viaţă într-o regiune muntoasă afectată de furtună, și de o femeie slovenă care a fost găsită decedată într-o zonă inundată.

Premierul Robert Golob şi-a întrerupt vacanţa şi a convocat o reuniune de criză pentru sâmbătă. Armata s-a alăturat echipelor de salvatori şi pompierilor pentru a ajuta locuitorii din zonele cele mai afectate.

Sudul Austriei vecine se confruntă, de asemenea, cu inundaţii, iar autorităţile au cerut locuitorilor din zonele afectate să evite călătoriile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol