23 septembrie 2020, 18:58

Învață-l să joace șah! Activitatea care dezvoltă copiilor inteligența mai rapid

Un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, împreună cu specialişti din Federaţia Română de Şah și de un grup de profesori susțin că inteligența copiilor se dezvoltă mai rapid dacă micuții se joacă șah.

Au fost analizați 67 de elevi prin intermediul Matricelor Progresive Raven, forma Standard, distribuiţi în trei grupe distincte, susține agerpres.ro.

Prima grupă a fost formată din copii care nu practică şah (grupul de control), a doua grupă, din copii care practică şahul de mai puţin de un an (începători), iar a treia a fost formată din copii care practică şah de cel puţin doi ani (avansaţi).

Raportul studiului arată că elevii care practică șahul au obținut o performanţă semnificativ mai bună la testul care surprinde nivelul de dezvoltare a inteligenţei comparativ cu cei începători sau cei care nu practică jocul de şah.

Şahul poate fi o alternativă plăcută şi în acelaşi timp utilă în educaţia copiilor, el fiind deja inclus, la unele şcoli, în programa şcolară din ciclul primar. Am format o echipă de cercetare interdisciplinară în care am inclus specialişti în şah, psihologie, matematică şi educaţie fizică, pentru a realiza un studiu longitudinal asupra influenţei practicării şahului asupra dezvoltării cognitive la nivelul copiilor din ciclul primar. Rezultatele preliminare indică deja diferenţe între cele trei grupe testate, fapt care demonstrează influenţa pozitiva a practicării jocului de şah asupra inteligenţei copiilor. Vom continua cercetarea şi vom reveni cu rezultate şi concluziile acestui studiu”, a declarat conf. univ. dr. Cezar Honceriu, coordonatorul echipei de cercetare din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cercetarea continuă pentru o perioadă de doi, prin testarea din şase în şase luni a copiilor.

sursa foto: narsanat.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.