19 aprilie 2024, 13:40

Invazie de meduze pe litoralul românesc. Cum funcționează jeleurile de mare fără creier

Litoralul Mării Negre, zilele acestea, a fost invadat de meduze albastre.

„Meduze de apă caldă” au apărut în dreptul stațiunii Eforie Nord, tocmai pe fondul încălzirii apei mării în această perioadă. Potrivit specialiștilor, meduza se numește Rhizostoma Pulmo, se găsește în special în Oceanul Atlantic, în estul Mării Mediterane şi în Marea Neagră.

Anul trecut a fost aceeași problemă la sfârșit de vară, pentru că apele erau calde. Apăreau foarte colorate și a existat suspiciunea că a fost Rhizostoma Octopus, ajunsă din Marea Mediterană”, a explicat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, potrivit libertatea.ro.

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm şi 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simţ complexe. Un adult poate ajunge la lungimea axială de 50-60 cm, iar tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini și coloritulul său este alb-transparent, cu tente de albastru.

Este o meduză în formă de plămân, de dimensiuni foarte mari, care apare în apele calde, la sfârșitul verii, în apele trofice, pentru că au ce mânca, sunt o mulțime de alge și nu numai. Mor în moment ce apele se răcesc. În Marea Mediterană e mâncată de țestoasele marine. La noi, nefiind țestoase marine, nu le mănâncă nimeni”, a mai spus Adrian Bîlbă.

Chiar dacă meduzele nu au creier, acestea au un sistem nervos elementar cu receptori care detectează lumina, vibrațiile și substanțele chimice din apă. Aceste abilități, împreună cu simțul gravitației permit meduzelor să se deplaseze prin apă, relatează zooland.ro.

sursa foto:sunphoto.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol