20 iunie 2024, 2:53

Iohannis, în cărți pentru funcția de președinte al Consiliului European. Presa internațională îl vede favorit

Numele Președintelui României, Klaus Iohannis se găsește pe o listă a liderilor preferați să-i succeadă actualului președinte al Consiliului European, Donald Tusk. Instituția menționată este cea care reunește șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană. 

Klaus Iohannis face parte din Familia Popular Europenilor (PPE) și apare pe listă alături de alte nume de liberali precum Charles Michel prim-ministru din Belgia și Xavier Bettel prim-ministru din Luxemburg. Conform unui articol realizat de cei de la Financial Times și numele prim-ministrului portughez Antonio Costa din partea social democraților ar apărea pe această listă. Scopul numelor vehiculate este acela de a creiona imaginea viitoare a instituțiilor Uniunii Europene, în contextul ultimelor alegeri europene.

Aceste mențiuni apar în spațiul public chiar cu o săptămână înainte de summitul Consiliului European programat în perioada 20 respectiv 21 iunie. La această întâlnire liderii Uniunii Europene sunt nevoiți să facă un compromis pentru a desemna viitorii președinți ai instituțiilor de vârf precum Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, dar și pentru Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Cu ocazia summitului de pe 28 mai liderii europeni i-au oferit lui Donald Tusk posibilitatea de a începe discuțiile politice sau instituționale cu scopul desemnării mai multor nume, însă toate acestea trebuie să respecte echilibrul geografic, de gen, demografic sau de afiliere politică.

Conform aceluiași material realizat de cei de la Financial Times, Președintele României este singurul care face parte din PPE, asta mai ales că Angela Merkel a negat orice afirmație referitoare la o viitoare funcție de conducere din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

De menționat este și faptul că la ultimul summit de pe 28 mai liderii Partidului Popular European l-au felicitat și aplaudat pe Klaus Iohannis pentru reușita avută la referendumul privitor la Statul de Drept. Să nu uităm că în ziua de astăzi primele trei instituții ca importanță din Uniunea Europeană precum Parlamentul, Comisia și Consiliul European au la conducere oameni veniți din partea PPE, o situație despre care este greu de spus că va fi la fel și cu o nouă majoritate politică europeană.

Sursă cover foto: Național


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol