20 mai 2022, 6:20

ÎPS Teodosie nu se leapădă de Putin. Reacția admirabilă a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei

“Errare humanum est, perseverare diabolicum”. “A greși este omenește, a persista în greșeală este diabolic”. O expresie latinească atribuită lui Seneca.

Întrebat încă o dată dacă regretă cele spuse sau și-a schimbat opinia în legătură cu Vladimir Putin (pe care îl considera un ctitor și o personalitate pozitivă) ÎPS Teodosie a spus că Vladimir Putin nu este un „răufăcător”, pentru că „nu a mitraliat ctitoriile” (pentru care îl lăudase).

“Păi, ceea ce a adus a rămas! Dar ce? A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu! Nu a făcut nimic cu ele! Sunt aceleași!”, a fost poziția lui Teodosie la opt săptămâni de la declanșarea războiului din Ucraina.

Mesajul lui Vasile Bănescu

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacţionat pe Instagram, după această declarație. „Perseverarea tomitană în opțiunea oarbă moral, favorabilă barbariei travestite în ctitor creștin, dar și întrebarea zguduitor de cinică, «Ce, a mitraliat ctitoriile?», sunt aproape amuțitoare. Ca și cum zidurile unor construcții, fie ele și biserici, nu viețile unor oameni nevinovați, ar conta cu adevărat”, a fost mesajul postat de Vasile Bănescu pe contul său de Instagram.

Bănescu i-a răspuns lui ÎPS Teodosie, amintindu-i că „fiecare dintre noi se onorează sau se compromite moral în cel mai relevant mod cu putință prin poziționarea față de răul hidos, față de crima odioasă, față de nedreptatea strigătoare la cer și mai ales față de Adevăr. Recidivând, unii se compromit spectaculos și ireversibil”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vasile Bănescu (@vasile.banescu)

Reamintim că pe 8 februarie, într-o intervenţie la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie l-a lăudat pe liderul de la Kremlin, despre care a spus că este un mare „ctitor”.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie.

Citește și

ÎPS Teodosie: “Putin este cel mai mare ctitor, iar noi îl judecăm ca răufăcător…” BOR se leapădă de sutană…


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol