21 noiembrie 2022, 9:31

Iranul va ajuta Rusia să construiască drone pentru războiul din Ucraina

Moscova și Teheranul ar fi căzut de acord asupra unui plan de asamblare a unor arme de concepție iraniană pe teritoriul rusesc, scrie The Washington Post.

După mai multe săptămâni de devastare a orașelor ucrainene cu drone de fabricație iraniană, Moscova a ajuns în secret la un acord cu Teheranul pentru a începe să fabrice sute de avioane fără pilot la bord pe teritoriul rusesc, potrivit unor noi informații văzute de agențiile de securitate americane și de alte agenții occidentale.

Oficialii ruși și iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri în Iran la începutul lunii noiembrie, iar cele două țări se mișcă rapid pentru a transfera proiecte și componente cheie care ar putea permite începerea producției în câteva luni, au declarat trei oficiali familiarizați cu această chestiune.

Acordul, dacă se va realiza pe deplin, ar reprezenta o aprofundare suplimentară a unei alianțe Rusia-Iran care a oferit deja un sprijin crucial pentru campania militară șubredă a Moscovei în Ucraina, au declarat oficialii.

Atacuri aeriene

Prin achiziționarea propriei sale linii de asamblare, Rusia și-ar putea mări dramatic stocul de sisteme de arme relativ ieftine, dar foarte distructive, care, în ultimele săptămâni, au schimbat caracterul războiului din Ucraina.

Rusia a desfășurat peste 400 de drone de atac de fabricație iraniană împotriva Ucrainei începând din august, spun oficialii serviciilor de informații, multe dintre aeronave fiind folosite în lovituri împotriva unor ținte de infrastructură civilă, cum ar fi centralele electrice.

După ce a fost forțată să abandoneze teritoriul ucrainean pe care forțele sale l-au capturat la începutul războiului, Moscova a trecut la o strategie de atacuri aeriene necruțătoare asupra orașelor ucrainene, folosind o combinație de rachete de croazieră și drone autodetonante pline de explozibili pentru a întrerupe electricitatea și apa curentă pentru milioane de oameni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol