16 mai 2021, 23:54

Irlanda de Nord ar vrea să se unească cu Marea Britanie, dar nu să plătească pentru asta (SONDAJ)

Cetățenii Republicii Irlanda ar lua cu bucurie Irlanda de Nord din mâinile Marii Britanii, dar numai dacă nu trebuie să plătească factura, arată un nou sondaj. După un secol de separare, două treimi dintre cetățenii republicii sprijină unificarea insulei, potrivit sondajului realizat de Kantar și publicat în Irish Independent. Cei mai mulți se așteaptă la organizarea unui referendum la nivel de insulă pe această temă în următorul deceniu, așa cum se prevede în acordul de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt celor trei decenii de vărsare de sânge din Irlanda de Nord.

Pentru a avea succes, majoritățile din ambele părți ale insulei ar trebui să sprijine transferul Irlandei de Nord de la suveranitatea britanică la cea irlandeză. Cu toate acestea, rezultatele sondajului arată că 44% dintre cetățenii din Irlanda de Nord vor să rămână în Marea Britanie, comparativ cu 35% care vor să plece.

În sud, sprijinul pentru unificare este condiționat de cine plătește. Cincizeci și patru la sută dintre alegătorii Republicii Irlanda ar respinge unitatea dacă asta va presupune costuri mari. Doar unul din opt respondenți ar vota pentru unitate dacă predarea ar impune republicii să-și asume costurile integrale din Marea Britanie pentru subvenționarea Irlandei de Nord.

Există voință, dar bani de unde?

Economiștii au proiectat că astfel de costuri ar putea varia de la 6,7 ​​miliarde de euro la 15,7 miliarde de euro anual. Unele standarde de viață cheie sunt mai ridicate în nord, iar serviciul public este cel mai mare angajator din zonă.

Brexit-ul a pus problema unificării irlandeze pe lista priorităților politice din ambele părți ale Irlandei. Majoritatea oamenilor din Irlanda de Nord au votat să rămână în UE, la referendumul din Marea Britanie din 2016. Unitatea ar oferi nordului, cu amestecul său de cetățeni britanici și irlandezi, cetățenia europeană din nou.

Totuși, sondajul a constatat că îngrijorările financiare erau și mai puternice în nord. Cincizeci și cinci la sută s-au temut că vor fi mai rău din punct de vedere financiar în afara Marii Britanii. Chiar și în rândul nordicilor care se identifică drept naționaliști irlandezi, motivele financiare sunt un factor important pentru un sfert dintre cei care susțin aderarea la Marea Britanie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.