20 aprilie 2024, 0:34

IRONIA ISTORIEI. Fiul unor imigranți indieni va fi premier în Marea Britanie. Și cel mai tânăr, din 1812 până azi

Rămas singur candidat la șefia partidului  de guvernământ, n-a mai fost nevoie de scrutin între primii doi clasați  printre cei circa 160 de mii de membri ai Partidului Conservator ce ar fi trebuit să se desfășoare pe internet în următoarele trei zile. Așa că Rishi Sunak a fost declarat lider al Partidului Conservator și urmează să devină prim ministru al Marii Britanii. El a rămas singurul candidat după retragerea din cursă a fostului prim ministru Boris Johnson și eșecul lui Penny Mordaunt de a obține sprijin suficient din partea colegilor deputați.

Sunak a primit sprijin public din partea a 193 de deputați (majoritatea absolută) din totalul de 357, în timp cu Mordaunt, care îndeplinește funcția de ministru al relației cu Parlamentul, abia a adunat 26. Pentru a intra în cursă este necesar sprijinul a minimum 100 de deputați.

Johnson a făcut loc

Johnson a anunțat duminică seara că, deși a obținut sprijin din partea a 102 deputați, nu-și va depune candidatura, dat fiind că nu poate conduce un partid divizat.

Acum, Sunak va fi numit oficial în funcție de Regele Charles al III-lea, după ce în prealabil actuala prim-ministră, Liz Truss, își va fi prezentat demisia.

În vârstă de 42 de ani, Sunak este cel mai tânăr prim ministru britanic din 1812 când contele de Liverpool a fost desemnat șef al guvernului la aceeași vârstă, dar cu câteva luni mai tânăr.

Sunak este deputat din 2015, ales în circumscripția Richmond din comitatul Yorkshire, în nord estul Angliei. El a îndeplinit funcțiile de ministru adjunct responsabil cu administrația locală (2018 – 2019), ministru adjunct al Finanțelor (2019 – 2020) și  ministru al Finanțelor (2020 – 2022).

Un prim ministru foarte bogat

Născut la Southampton, Sunak este fiul unor imigranți indieni din Africa. Tatăl, de profesie medic de familie, a emigrat cu familia sa din Kenya, în timp ce mama, farmacistă, a emigrat cu familia din Tanganyka (ulterior Tanzania), după obținerea independenței de către cele două foste colonii britanice.

Absolvent de studii de filosofie, politică și economie la Universitatea Oxford și deținător al unui masterat în economie la Universitatea Stanford din California, Sunak a lucrat în sectorul financiar, printre companii numărându-se și Goldman Sachs.

Sunak este căsătorit cu Aksatha, fiica miliardarului indian N.K. Narayana Murthy, fondatorul companiei Infosys. Potrivit duminicalului Sunday Times, averea estimată a lui Sunak și a soției sale se ridică la circa 730 de milioane de lire sterline.

Apropo de averi, cotidianul The Washington Times le ia la bani mărunți (mărunți, vorba vine!) și subliniază că pentru prima oară averea premierului britanic ar putea-o depăși pe cea a familiei regale britanice.

Pe lista de anul acesta a Sunday Times, publicată înainte să moară Regina Elisabeta a II-a, averea familiei regale era estimată la 370 de milioane de lire sterline. Susținătorii lui Sunak spun că acesta are profilul perfect de premier, iar anii petrecuți în a face bani îl califică să preia frâiele unei națiuni foarte afectate în aceste vremuri tulburi din punct de vedere economic.

Noul prim ministru are experiența perioadei de pandemie de coronavirus când a îndeplinit funcția de ministru al Finanțelor și potrivit experților s-a achitat cu bine de o misiune extrem de dificilă. La începutul lui 2022 el a fost amendat de Poliția Metropolitană a Londrei pentru încălcarea regulilor de distanțare socială impuse de guvern într-o clădire guvernamentală, la fel ca și premierul din acea vreme, Boris Johnson.

Demisia sa din funcția de ministru al Finanțelor pe 5 iulie 2022 a declanșat o avalanșă de demisii din funcții guvernamentale ale deputaților Conservatori, care l-a silit pe premierul Johnson să demisioneze din funcția de lider al Partidului Conservator.

Ulterior, deși s-a clasat pe primul loc în votul deputaților, Sunak a fost învins de Liz Truss printre membrii Partidului Conservator. Truss a preluat șefia guvernului pe 6 septembrie, dar în urma unui mini-buget în care prevedea reduceri masive de impozite fără sursă de finanțare care a provocat turbulențe grave pe piețele financiare, determinând prăbușirea lirei sterline la cel mai jos nivel în raport cu dolarul american, Truss a demisionat pe 20 octombrie din funcția de lider al Partidului Conservator.

Sunak, care a avertizat în campania electorală pentru șefia Partidului Conservator împotriva acestor măsuri, are acum dificila sarcină de a stabiliza economia britanică, grav afectată de crize succesive: pandemia de coronavirus, creșterea inflației la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, criza energetică provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și nu în ultimul rând Brexit.

În paralel el trebuie să facă față apelurilor opoziției pentru convocarea unor alegeri parlamentare anticipate pe fondul prăbușirii Partidului Conservator în sondajele de opinie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol