25 aprilie 2024, 4:42

Israelienii produc dezinfectanți medicali din deșeuri agricole

Pandemia de coronavirus stimulează cercetarea și inovația. Cum piața este într-o căutare asiduă de materiale medicale, echipamente, medicamente, cercetarea își intră serios în pâine, pentru a da o mână de ajutor.

Etanolul, cunoscut şi sub numele de alcool, este cel mai comun dezinfectant şi este folosit pentru realizarea de produse de igienizare utilizate în mod obişnuit, precum soluţiile dezinfectante lichide sau sub formă de gel. Practic, este cel mai la-ndemână biocid.

Etanol din deșeuri

Ei bine, o echipă de oameni de ştiinţă din Israel a reuşit să genereze etanol din deşeuri agricole pentru producţia de dezinfectanţi în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat joi Universitatea din Tel Aviv (TAU), citată de Xinhuanet.com.

În cadrul unui studiu finanţat de Ministerul Ştiinţei din Israel, cercetătorii de la TAU şi Universitatea din Haifa au obţinut etanol dintr-o diversitate de tipuri de deşeuri agricole, precum iarba rezultată după tundere, paie sau resturi de hârtie, prin tratare cu ozon.

Metoda se bazează pe o tehnologie inovativă, care permite oxidarea şi descompunerea ligninei, unul dintre componentele din deşeuri. Acesta este un compus polimeric, care inhibă procesul de transformare a deşeurilor în etanol.

Rezolvă penuria

Prin această metodă se doreşte rezolvarea penuriei de dezinfectanţi din Israel, provocată de dificultatea de a importa alcool pentru dezinfectanţi în contextul pandemiei provocată de coronavirus.

Conform cercetătorilor, noua metodă bazată pe ozon este simplă, necostisitoare şi curată, deoarece nu necesită utilizarea unor substanţe periculoase.

”Prin această metodă, fermierii nu trebuie să ardă deşeurile agricole. De asemenea, oferă beneficii pentru mediu şi sociale comunităţii şi, cel mai important, va proteja sănătatea publică de pandemii”, au concluzionat cercetătorii israelieni.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol